Do policejní kolony se nesmí vjíždět. Mohou na vás i vytáhnout zbraň

02.10.2020
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Policie ČR
  • Českým internetem koluje incident, při kterém policista z doprovodného vozidla vytáhl na řidiče zraň

  • Auto, jehož posádka akci natáčela na video, se přitom snažilo vjet do policejní kolony

  • To ale zákon o provozu na pozemních komunikacích nedovoluje

Ve středu večer začalo po českých sociálních sítích kolovat krátké video z palubní kamery Mercedesu-AMG GT, který na dálnici dojel policejní kolonu. Záznam ukazuje klasický Multivan v policejních barvách jedoucí v levém pruhu. Když se Mercedes k autu přiblíží, stáhne se okénko a policista na místě spolujezdce výhružně na řidiče namíří samopalem. Ten okamžitě brzdí.

Video, které zveřejnil sám řidič, vyvolalo na internetu bouřlivou debatu. Třeba na facebookové stránce Týdeníku policie měl příspěvek v pátek dopoledne téměř 700 komentářů. Nutno podotknout, že drtivá většina diskutujících se policisty zastala. „Nemyslím si, že policista udělal něco špatně. Mě by rozhodně nenapadlo se cpát a nebo je předjíždět zprava,“ napsal například Lukáš Dvořáček.

Policie využívá tragické nehody k podpoře represí. Její šéf ohýbá statistiky
Přečtěte si také:

Policie využívá tragické nehody k podpoře represí. Její šéf ohýbá statistiky

Policie nyní chování svého příslušníka zkoumá. „Z vlastní iniciativy se tím zabýváme. V současné chvíli zjišťujeme okolnosti celé věci,“ uvedla pro Týdeník police mluvčí Eva Kropáčová. Video podle policistů zachycuje jen krátký úsek a jen určitou část zorného pole řidiče. I z komentářů se zdá, že policisté nejeli jen vlevo, ale i v pravém pruhu dálnice.

Podívejte se na video zachycující tento incident

Zákon je nicméně v tomto případě na straně policistů. Paragraf 41, odstavec 7 zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž říká: „Do skupiny tvořené vozidly s právem přednostní jízdy a vozidly jimi doprovázenými se řidiči ostatních vozidel nesmějí zařazovat.“

I když se může zdát, že řidič Mercedesu neměl v úmyslu se zařazovat, ale celou skupinu spíš podjet, nemohli policisté jeho záměr tušit. Vzhledem k tomu, že šlo o eskortu cenin České národní banky, mohli se také domnívat, že může jít pokus o loupež. V tomto případě se tak zdá vytáhnutí samopalu policistou jako obhajitelné.

Na semaforech ano, u chodníku ne. Policie vysvětluje, kdy vadí mobil ve stojícím autě
Přečtěte si také:

Na semaforech ano, u chodníku ne. Policie vysvětluje, kdy vadí mobil ve stojícím autě

„Už jsem je také párkrát potkal. Někdy normálně uhnou a neblokují dva pruhy až do Liberce. Nevím proč. Myslím že přepady za jízdy na dálnici nejsou v ČR až tak běžné a trocha soucitu s řidiči okolo by neškodila. Ale je to asi o lidech, no,“ komentoval případ další diskutující František Žižka.

Faktem je, že policejní kolony někdy řidičům po delším čase uhýbají. A to i z toho důvodu, že se obvykle pohybují nižší rychlostí, než je dálniční limit. Nelze je ale k tomu nutit, je to čistě na jejich benevolenci. Řidiči každopádně do kolony vjíždět nesmějí a pokud za ní nechtějí jet, mohou na pár minut zastavit na čerpací stanici nebo zvolit cestu mimo dálnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?