Volvo začalo vyrábět elektrické XC40 Recharge. Stojí přes 1,6 milionu

02.10.2020
přidejte názor
  • Švédská automobilka spustila výrobu plně elektrického SUV Volvo XC40 Recharge

  • Auto už zná i svou cenu, v Německu vyjde v přepočtu na více než 1,6 milionu korun

  • Vůz, který se bude prodávat i na českém trhu, slibuje dojezd na jedno nabití až 418 kilometrů

Většina automobilek se pouští do kategorie elektromobilů a Volvo nechce být pozadu. I když už prodává modely do zásuvky pod svou luxusní značkou Polestar, brzy na silnice vyjede i elektrická varianta jeho nejmenšího SUV s označením XC40 Recharge (pod ním se u v Česku nabízí i hybridní varianty).

Volvo XC40 Recharge P8 AWD, jak zní jeho plné označení, stojí na modulární platformě CMA, kterou Volvo vyvinulo spolu s čínským gigantem Geely. Pod kapotou má stejný elektrický systém jako Polestar 2. Jde o dva elektromotory o výkonu 300 kW (408 k), které vozu umožní zrychlit z nuly na 100 km/h za 4,9 sekundy. Stejně jako u ostatních vozů Volvo je i tady maximální rychlost omezena na 180 km/h.

Srovnali jsme Enyaq s příbuzným  ID.4. Škoda je levnější, ale VW výhodnější
Přečtěte si také:

Srovnali jsme Enyaq s příbuzným ID.4. Škoda je levnější, ale VW výhodnější

Trakční baterie nabízí kapacitu 78 kWh. To podle měření WLTP stačí na dojezd až 418 kilometrů na jedno nabití. Na nejrychlejších dobíjecích stanicích by přitom mělo doplnění energie do 80 procent zabrat maximálně 40 minut.

Volvo aktuálně spustilo výrobu modelu XC40 Recharge v belgickém Gentu. Auto už navíc zná i svou německou cenu. Na tamním trhu by se mělo prodávat od 60 437 eur, což je v přepočtu 1 631 799 korun. Na nejvyšší státní podporu v hodnotě 9000 eur se tedy nekvalifikuje, je omezena částkou 40 tisíc euro za auto. Podobná cena se dá očekávat i na českém trhu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?