Volvo říká, že auta vyrobená v Číně jsou kvalitnější než ta z Evropy

14.05.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Volvo S90 pro evropský trh se začalo vyrábět v Číně

  • Podle Volva je ale kvalitnější, než kdyby bylo vyrobené v Evropě

  • Vyšší kvalita je prý výsledkem vysokého podílu ruční práce

Výroba automobilů značky Volvo se částečně přesouvá do Číny. Číňané totiž Volvo vlastní. Jedním z důvodů přesunu výroby není jen levnější pracovní síla, ale také volné výrobní kapacity. Právě poptávka a nedostatečné kapacity evropských továren stojí za tím, že se na konci roku 2016 Volvo rozhodlo přesunout výrobu do Číny.

O kvalitu se ale údajně zákazníci obávat nemusejí. Volvo říká, že kvalita čínských aut je ve skutečnosti o něco lepší díky vyššímu podílu ruční práce a menší automatizaci. Jak uvedl například Robin Page, vice-prezident Volva pro design, v rozhovoru pro australský magazín GoAuto, stereotypy o Číně a nízké kvalitě produkce už dávno neplatí.

Doporučujeme: Mercedes-Benz E 220 d All-Terrain vs. Volvo V90 Cross Country D5

Samozřejmě záleží na tom, jak se nastaví všechny kontrolní procesy, ale podle Volva je právě vyšší podíl ruční práce důvodem, proč lze dosáhnout vyšší kvality výroby současně při menších (rozuměj přísnějších) výrobních tolerancích. Robin Page uvedl, že to by s vysokým podílem automatizace, jaký je vidět v evropských továrnách, nebylo možné. Volvu se v Číně plná automatizace příliš nevyplatí díky levné pracovní síle.

Podle Volva jsou rozdíly malé, ale analýza dat z výroby ukazuje, že jsou čínská Volva kvalitnější než ta evropská. Výroba Volva S90 a prodlouženého S90L se již rozjíždní v továrně DVCM ve městě Ta-čching po zkušebních sériích na plné obrátky. Odtud značka posílá nová Volva k dealerům do Evropy vlakem přes Rusko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?