Tesla vykázala rekordní ztrátu a výroba vázne. Elon Musk ale hýří optimismem

04.05.2018
přidejte názor
Autor: Tesla
  • Tesla má stále obrovské finanční ztráty

  • Výroba Modelu 3 jede pod polovinou původního plánu

  • Na trh navíc míří první skuteční konkurenti zavedených značek

  • Investoři zbystřili a akcie Tesly poklesly o 4,5 %

Americká automobilka Tesla vykázala za první čtvrtletí letošního roku rekordní ztrátu 784,6 milionu dolarů (16,8 miliardy korun), a to i přes příjmy ve výši 3,41 miliardy dolarů (téměř 73 miliard korun). Ztráta je tak prakticky dvojnásobná oproti stejnému období před rokem. Přesto šéf Tesly Elon Musk hýří optimismem a na investory se usmívá jako by nic.

Doporučujeme Tesla Roadster: Z 0 na 100 za 1,9 s a z 8000 dolarů na 0 za minutu (komentář)

Tesla také neplní plán výroby nového Modelu 3, od kterého si slibuje největší příjmy. Před rokem Elon Musk uváděl, že Tesla bude na konci roku 2017 vyrábět 5000 kusů Modelu 3 týdně, ale po problémech s rozjezdem výroby, kvalitou a pravidelnými odstávkami výrobní linky musela společnost upravit svůj plán na polovinu, tedy 2500 aut týdně.

Ale ani to se nedaří plnit. V dubnu byla Tesla schopná vyrobit jen 2270 kusů Modelu 3 týdně, píší Automotive News. Někteří zástupci konkurenčních značek připomínají, že při současných cenách Modelu 3, na který má Tesla údajně 450 000 rezervací, nemůže být výroba zisková.

Doporučujeme: Tesla Model X a Model 3 vs. Jaguar I-Pace: Opravdu se má Elon Musk čeho obávat?

Je to důvod k panice? Podle Muska, který na všetečné otázky reagoval dost podrážděně, asi ne. Místo toho, aby se snažil navýšit výrobu, nebojí se prohlašovat, že Tesla představí v roce 2020 další auto pojmenované jako Model Y, což má být kompaktní crossover. sSamozřejmě plně elektrický a levnější. Má to zase jen uklidnit investory? Těžko říci, jestli to Muskovi pořád lidově řečeno „baští“. I po velkých prohlášeních ohledně nového Modelu Y a jen tak mimochodem zmíněné rekordní ztrátě se akcie Tesly propadly o 4,5 %.

ZAJÍMAVOST: Bloomberg má v tomto článku o Tesle kalkulačku, která počítá, kolik Tesla utratila peněz, zatímco článek čtete

Navíc Teslu teď nečeká lehké období. Zatímco dosud měla segment luxusních elektromobilů jen pro sebe, nyní přišel první vážný soupeř, Jaguar I-Pace. Brzy se také přidají další zavedené značky: BMW, Mercedes-Benz, Audi a Porsche.

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?