Superb by se mohl vyrábět na Slovensku. Kvůli turecké vojenské intervenci proti Kurdům

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Plánovaná výroba Superbu a Passatu v Turecku není kvůli kurdsko-syrskému konfliktu vůbec jistá

  • Skupina Volkswagen zvažuje přesunutí plánované investice 1,3 miliardy eur mimo Turecko

  • Náhradní plán vidí Volkswagen ve Slovensku, kde už výrobu má

  • Současná německá fabrika bude v budoucnu vyrábět pouze elektromobily I.D.

Vyhrocený syrský konflikt a jeho nejnovější pokračování bude s největší pravděpodobností mít vliv také na produkci automobilů Volkswagen Group, zejména modelů Volkswagen Passat a Škoda Superb. Koncern zvažuje zastavení investice 1,3 miliardy eur do nového tureckého výrobního závodu, v němž by měly vyrábět modely Passat a Superb. Důvodem má být turecká vojenská intervence v Sýrii proti Kurdům a momentálně nejednotný postoj EU.

Dozorčí rada Volkswagen Group by se tento víkend měla sejít a situaci urychleně řešit. Německý závod v Emdenu, kde Volkswagen vyrábí současnou generaci Passatu, se v budoucnu má soustředit na výrobu elektromobilů.

Turecký výrobní závod se měl otevřít v roce 2022, kdy Emdenu skončí výroba Passatu a Škoda současně představí čtvrtou generaci Superbu.

Volkswagen vyrobil od roku 1973 třicet milionů Passatů. Ten jubilejní bude sloužit médiím
Přečtěte si také:

Volkswagen vyrobil od roku 1973 třicet milionů Passatů. Ten jubilejní bude sloužit médiím

Jedním z řešení hrozící produkční krize má být bratislavský výrobní závod, kde se momentálně vyrábějí Audi Q7, VW Touareg a trojice miniaturních automobilů VW Up, Seat Mii and Škoda Citigo. Výroba malých modelů by ale pro menší zájem mohla ustoupit právě Passatu a s ním současně také Škodě Superb. Proti plánu na výstavbu nového tureckého závodu se postavili dokonce i členové dozorčí rady VW Group.

Volkswagen plánoval postavit další závod ve městě Manise, ležícím cca 40 km od Izmiru na severozápadě Turecka. Kapacita továrny měla dosahovat 300 tisíc aut ročně. Toto váhání vrací do hry i dřívější plánované země, mezi něž patří Bulharsko, Srbsko a Rumunsko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?