Revoluce? Ne tak docela. Superb i Kodiaq přebírají řešení ovladačů ze starších Jaguarů a Land Roverů. A je to tak správně

30.08.2023
přidejte názor

Škoda ukázala podobu interiéru nových generací modelů Superb a Kodiaq. Velkou pozornost přitáhla trojice multifunkčních ovladačů na středovém tunelu nabízející ideální kompromis mezi dotykovým a klasickým ovládáním. Revoluce to ale není. 

Škoda brzy představí nové generace modelů Kodiaq a Superb. Už teď se o těchto novinkách ví poměrně hodně a aktuálně už také částečně víme, jak bude vypadat interiér, respektive palubní deska. Automobilka ukázala první fotky a vzbudila značnou pozornost především provedením středového panelu. 

Přestože obě auta dostanou obří dotykový středový displej (13"), Škoda přidala trojici velkých kruhových multifunkčních ovladačů. Říká jim Smart Dials a chvála se alespoň z tuzemských médií jen hrne. Někdo toto považuje za revoluci, jiný za geniální nápad. Jenže ono nejde o nic nového, stejný způsob ovládání už dlouhé roky nabízí modely Land Rover nebo Jaguar. Nic to ale nemění na faktu, že to geniální řešení opravdu je, jen už je dobře známé. 

Škoda Superb jezdila už před válkou. Tento Superb 3000 OHV pamatuje „vítězný únor“ 1948
Přečtěte si také:

Škoda Superb jezdila už před válkou. Tento Superb 3000 OHV pamatuje „vítězný únor“ 1948

Vtip těchto ovladačů je v tom, že mohou ovládat různé věci. Ty krajní ovládají teplotu klimatizace, ale také třeba vyhřívání sedadel. Záleží na tom, do jakého režimu se zrovna přepnete, což se dělá mačkáním středové plochy ovladače. Prostřední ovladač pak může mít funkcí ještě více. Může ovládat hlasitost, směr ventilace, intenzitu ventilace nebo třeba jízdní režimy. 

Jaguary a Land Rovery mají podobnou věc už zhruba deset let. Jejich kruhové ovladače se dají zmáčknout, nebo je lze také povytáhnout. Funkcí ale ovládají celkově méně než tomu bude u Škody. 

Další poměrně důležitou novinkou pro nadcházející Kodiaq a Superb je přesunutí voliče převodovky pod volant podobně, jako to má třeba Enyaq iV nebo nový Volkswagen Multivan. Do Škodovek rovněž přichází masáž nebo rychlé 15W bezdrátové dobíjení telefonů. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?