Nouzový stav přinesl možnost využívat dálnice zdarma pro osobní auta, autobusy i nákladní vozy. Opatření se ale netýká všech

07.03.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Ministerstvo dopravy ČR
  • MDČR dočasně povolilo jízdu po dálnicích bez nutnosti platit mýto nebo v případě osobních vozů kupovat dálniční známku 

  • Toto opatření bude platit po dobu nouzového stavu 

  • Osvobození se týká vozidel, která jsou využívána pro humanitární pomoc Ukrajině 

  • Bezplatně mohou využívat dálniční síť také vozidla do 3,5 tuny s ukrajinskou poznávací značkou 

Nedávno schválený nouzový stav na území České republiky přinesl zajímavou novinku. Ministerstvo dopravy umožnilo využívat síť tuzemských zpoplatněných komunikací zdarma. Týká se to jak automobilů do 3,5 tuny, tak autobusů nebo nákladních vozů. Ministerstvo chce tímto krokem usnadnit přepravu humanitární pomoci i transport ukrajinských uprchlíků.

Nově zavedené opatření ale neplatí plošně. Oficiálně se vztahuje pouze na humanitární cesty. V případě osobních automobilů do 3,5 tuny není nutné se nikde registrovat. V případě kontroly se vše prověří na místě. Osvobození od dálničních poplatků se pak u vozů do 3,5 tuny automaticky týká také automobilů s ukrajinskou poznávací značkou.

Pro automobily nad 3,5 tuny platí, že je potřeba každou humanitární cestu předem nahlásit. Jak přesně postupovat, to uvádí ministerstvo ve své oficiální tiskové zprávě. Je potřeba předem vyplnit několik formulářů. Také ty jsou ke stažení na stránkách MDČR. Ministerstvo už také o tomto svém kroku informovalo celní správu i policii.

Jak rychle budou přibývat tuzemské dálnice? Příští rok to bude bída, ale tempo se má do roku 2024 zvyšovat
Přečtěte si také:

Jak rychle budou přibývat tuzemské dálnice? Příští rok to bude bída, ale tempo se má do roku 2024 zvyšovat

„Naši občané se ve velkém zapojují do pomoci Ukrajincům. Chceme jim i tímto vyjádřit poděkování a zároveň tyto aktivity co nejvíce podpořit. Odpuštění mýta dopravcům a dálničního poplatku lidem, kteří se do přepravy humanitární pomoci zapojí, umožní, aby maximum jejich peněz skutečně šlo na humanitární účely,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Český ministerstvo dopravy se tímto krokem připojilo k dalším institucím, které se snaží usnadnit přepravu směrem k Ukrajině a zpět. Nedávno například společnosti Ionity a Tesla zpřístupnili bezplatné dobíjení na vybraných stanicích ve státech sousedících s Ukrajinou, respektive na stanicích nacházejících se v blízkosti ukrajinských hranic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?