Nizozemsko očekává obrovskou poptávku po naftových dodávkách. Firmy elektromobily nechtějí a mají poslední šanci koupit diesel

13.10.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Barth

Přestože Nizozemsko je jednou z evropských zemí, které důrazně tlačí elektrickou mobilitu, během nadcházejícího roku se očekává značný vzestup zájmu o dieselové dodávky. Důvodem je totiž fakt, že firmy mají poslední možnost takové auto koupit a dnešní elektrické alternativy nechtějí. 

Nizozemsko je jednou z evropských zemí, které ve velkém podporují elektrickou mobilitu a které zároveň uvalují nemalé daně na běžná auta. Zdejší vláda už dříve oznámila záměr zakázat spalovací motory v roce 2030. Jenže navzdory všem dosavadním krokům se zdá, že zákazníci po elektromobilech zatím nijak výrazně netouží. Jak připomíná nizozemský Autoblog, v příštím roce se naopak očekává dramatický nárůst poptávky po dieselových dodávkách. Proč? 

Důvodem není nic jiného než legislativa. Kdo si totiž koupí dodávku se vznětovým motorem do roku 2025, bude s ní smět jezdit po městech ještě v následujících letech. Při nákupu auta od 1. ledna 2025 už to automaticky možné nebude.

Samozřejmě lze vzhledem k různým pobídkám a uváděným výhodám elektrických automobilů, i těch dodávkových, předpokládat, že nizozemské firmy už také začaly ve velkém ustupovat od spalovacích motorů, jenže Autoblog s odkazem na sdružení RAI a BOVAG upozorňuje, že tomu tak není. Ve skutečnosti tamní firmy používají elektrická užitková vozidla jen minimálně. 

Vyplatí se elektromobil proti běžnému autu? Ano, musíte s ním ale jezdit až 10 let
Přečtěte si také:

Vyplatí se elektromobil proti běžnému autu? Ano, musíte s ním ale jezdit až 10 let

Místo elektřiny kupuje diesel i Amsterdam 

Při bližším pohledu je zde několik logických vysvětlení. Svou roli v první řadě hraje cena, kdy jsou elektrické dodávky mnohem dražší než dodávky se spalovacími motory. Druhým problémem pak je kratší dojezd elektrických dodávek. 

Firmy si rovněž uvědomují tempo, jakým jde vývoj kupředu. Dnes je víceméně jisté, že pokud firma nákup elektrického užitkového vozu odloží, za tři roky si bude moci pořídit užitkový elektromobil, který bude lepší a dost možná také levnější. 

A konečně příliš dobrou reklamu elektromobilům nedělá ani fakt, že město Amsterdam nedávno narychlo vypsalo výběrové řízení na dodání necelých tří desítek nových popelářských vozů tak, aby je dostalo do konce roku 2024. Od 1. ledna 2025 v Amsterdamu začne platit zákaz jízdy vozů se spalovacím motorem, který se ale vztahuje pouze na nově registrovaná auta. A Amsterdam místo elektrických popelářských vozů z nějakého důvodu požaduje vznětové motory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?