Poznali byste v tomhle autě Ladu 4x4? „Niva“ v přestavbě Stalker vyjde na 400 tisíc

přidejte názor
  • Projekt offroadu s plastovou karoserií je po 17 letech dokončen

  • Oficiální název zní Apal 21541 Stalker

  • Oproti běžné Nivě je o 150 kg lehčí

V roce 2003 společnost Apal, zabývající se výrobou plastů a tuningových dílů, poprvé představila projekt výrazně upravené Lady 4x4 („Niva“) s unikátní karoserií. Od té doby se několikrát pokusila uvést vozidlo na trh, zdržení způsobovaly stupňující se požadavky na technickou výbavu aut. Zadařilo se až teď – vůz je v prodeji za 1 233 000 rublů, tedy zhruba 400 000 Kč. Pod kapotou má standardní benzinový čtyřválec o objemu 1,7 litru, plnící emisní normu EURO-5, píše magazín Lada4x4.net.

Na délku má třídveřový vůz 3550 mm, na šířku 1646 mm a vysoký je 1751 mm. Díly karoserie jsou vyrobeny z ABS plastu, díky nim se podařilo ušetřit 150 kilogramů hmotnosti. Rozdíl oproti sériové Ladě 4x4 je značný, Stalker připomíná zvláštní mix mezi Mercedesem třídy G a novým Suzuki Jimny. Zajímavým řešením je výklopná zadní část na plynových vzpěrách, usnadňující přístup k velmi skromnému zavazadlovému prostoru a zadním sedadlům. Odhaluje také jednoduchý trubkový rám, sloužící jako ochrana proti převrácení – velmi podobný tomu v české Avii A11.

Lada Niva Extreme Cross: Krátké svezení s ruským monster truckem
Přečtěte si také:

Lada Niva Extreme Cross: Krátké svezení s ruským monster truckem

Interiér je prakticky beze změn, dle dostupných informací mohou mít některé vozy sportovní tříramenný volant nebo kůží čalouněná sedadla. V našich končinách nějaký exemplář zřejmě nepotkáte, ale pokud by se našel zájemce, možnosti zde jistě jsou: Vždyť jde na českém trhu koupit například i nová Buchanka nebo UAZ Hunter, jezdící na elektřinu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?