Jaká aféra? Volkswagen hlásí prodejní rekordy

12.04.2018
1 nový názor
Autor: Redakce
  • I přes doznívající aféru Dieselgate se Volkswagenu daří

  • Firma hlásí meziroční nárůst dodávek nových vozů zákazníkům

  • Jen v březnu dosáhl VW historického rekordu v počtu dodaných aut

  • Ředitel značky Volkswagen by mohl být v nejbližších dnech jmenován šéfem celého koncernu

Měl snad někdo pocit, že aféra Dieselgate s obcházením emisních norem značce Volkswagen dlouhodobě uškodí? Nevypadá to tak. Automobilka totiž hlásí celosvětové prodejní rekordy. Za první čtvrtletí roku 2018 dodala zákazníkům 1 525 300 nových aut, což je o 5,9 % více než ve stejné období loňského roku. Jen v březnu dodal Volkswagen celkem 584 700 nových vozů, což je rovněž nový rekord.

Ve Spojených státech, kde aféra propukla, se Volkswagenu daří zlepšovat svou pozici na trhu – zákazníkům zde dodal 134 200 nových aut (+ 1,3 %). Z největšího meziročního růstu se těšil v Rusku (+ 19 %). Největším samostatným trhem je pro Volkswagen logicky Čína, ve které za první tři měsíce uspokojil 755 700 nových klientů (+ 8,6 %).

Doporučujeme: Cena ojetin z kauzy Dieselgate nepadá. Spíše naopak

Západní Evropa vylepšila statistiky Volkswagenu meziročně o 5,6 %, když zde VW dodal 390 400 aut. Jen v Německu to bylo 138 700 nových vozů (+ 7,3 %). V celé Evropě se pak prodalo 454 000 nových Volkswagenů, o 6 % více než před rokem.

Prodeje Volkswagenu táhnou hlavně crossovery a SUV, ale v Evropě je stále velkým lákadlem Golf. V Číně se daří modelům Jetta, Santana a Lavida. U nás v ČR Volkswagen meziročně ztratil více než pětinu registrací, jak ukazují březnové statistiky organizace SDA, ale přesto si stále drží druhé místo na trhu za Škodou a před značkou Hyundai.

Právě v souvislosti s dobrými výsledky Volkswagenu se pravděpodobně schyluje k výměně na nejvyšším postu. Herbert Diess, současný šéf značky Volkswagen, se má podle neoficiálních informací stát generálním ředitelem celé skupiny VW. Vystřídal by tak Matthiase Müllera. Změna by mohla být finalizována na zasedání dozorčí rady už tento pátek.

  • Našli jste v článku chybu?