Elektrický hypersport Dendrobium se bude vyrábět ve Velké Británii. Nabídne 1825 koní a 2000 Nm

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Vůz pojmenovaný jako Dendrobium D-1 se představil už minulý rok

  • Nově bylo oznámeno, že finální vývoj bude probíhat ve Velké Británii, stejně jako následná malosériová výroba 

  • Hypersportovní elektromobil má nabídnout 1825 koní a 2000 Nm

  • Zrychlení z nuly na 100 km/h proběhne za méně než tři sekundy 

Minulý rok byl na ženevském autosalonu představen vůz pojmenovaný jako Dendrobium D-1. Šlo o originálně tvarovaný sportovní elektromobil, který na první pohled nedělal dojem, že by se měl opravdu dostat do sériové výroby. Jenže tak se tomu nakonec stane. Aktuálně probíhá finální vývoj umístěný do Velké Británie, kde bude následně tato specialita také vznikat.

Za celým projektem stojí společnost Vanda Electrics ze Singapuru, pro účely tohoto supersportu ale byla založena společnost Dendrobium Automotive se sídlem ve Velké Británii. O tom, že nejde o jen tak ledajaký projekt, svědčí i některá jména. Například vedení Dendrobium Automotive má na starost Nigel Gordon-Stewart, který už má zkušenosti se značkami McLaren, Lamborghini nebo Lotus. Mezi členy představenstva pak najdeme také lidi se zkušeností z Pagani nebo Ferrari, stejně jako spoluzakladatele společnosti Lotus Engineering.

Doporučujeme: Ve Španělsku chystají brutální off-road s výkonem 710 koní. Jmenuje se Golem

Elektrický pohon bude složen ze dvou, nebo ze tří elektromotorů, které si chce Dendrobium Automotive vyvinout vlastními silami. Cílové parametry systému jsou vážně působivé. Vůz by měl nabízet 1342 kW (1825 k) a 2000 Nm. Z rychlení z nuly na 100 km/h proběhne za méně než tři sekundy a nejvíce by měl tento elektrický hypersport zvládnout 322 km/h. Velkou výzvou bude rovněž hmotnost, protože D-1 nemá vážit více než 1750 kg. Tomu samozřejmě pomohou nejmodernější lehké materiály v čele s karbonem.

Britský Autocar už dokonce uvádí také termín zahájení sériové výroby. Stát by se tak mělo v příštím roce. Produkce bude omezená, přesné číslo ale není známé. Údajně půjde o desítky kusů. Někteří zájemci si tento vůz dokonce objednali, jejich počet ovšem zůstává tajemstvím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?