V Ženevě se ukáže znovuzrozená Lancia Stratos. Vznikne ale pouze 25 exemplářů

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Lancia Stratos se vrátí v moderní podobě 

  • Vůz se představí na nadcházejícím autosalonu v Ženevě 

  • New Stratos původně stál na základech Ferrari. Italská automobilka ale výrobu nepovolila, takže finální provedení bude využívat jiný základ

  • Těšit se máme na výkon přes 550 koní i verzi pro rallye 

Pro nadcházející ženevský autosalon byla oznámena další zajímavá premiéra. Společnosti Manifattura Automobili Torino a New Stratos Gbr zde představí výsledek své spolupráce, kterým není nic jiného než moderní pojetí slavné Lancie Stratos.

Zprávy o znovuzrozené Lancii Stratos se neobjevují poprvé. Už v roce 2010 světem proletěly fotky zachycující opravdu krásný automobil s designem velmi blízkým původní Lancii Stratos. Tehdy šlo o koncept postavený na základech Ferrari F430 Scuderia, což byl další důvod, proč moderní Stratos sledovat. Navíc tvary karoserie obstaralo studio Pininfarina. Jenže Ferrari výrobu na základech vlastního modelu zatrhlo, čímž se celý projekt poněkud zkomplikoval.

Doporučujeme: Lancia Fulvia 1600 HF (1972) — Doba předstratosová

Teď se zdá, že se zase věci daly do pohybu. Zatím není jasné, na kterém automobilu nový Stratos bude stát, půjde ovšem o vůz s motorem uprostřed, přičemž pohonná jednotka nabídne více než 550 koní. V plánu je jak silniční verze, tak okruhový speciál a dokonce i varianta určená pro rallye.

Více podrobností se dozvíme nejpozději v Ženevě, kde bude New Stratos (vůz nemůže nosit značku Lancia) představen. Špatnou zprávou je fakt, že vznikne pouze 25 exemplářů. Také proto je odhadovaná cena astronomická. V přepočtu by tato specialita měla stát přibližně sedmnáct milionů korun.

Níže v galerii si můžete prohlédnout původní koncept z roku 2010. Doufejme, že se design vozu nezměnil, protože tenhle Stratos vypadal opravdu skvěle.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?