Všeobecně nejznámější výrobce sedadel do aut je v insolvenci. Recaro dohnal nárůst cen z posledních let

31.07.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Recaro

Značka Recaro se postupně stala synonymem pro kvalitní sportovní sedadla dodávaná nejen do aut, ale také třeba do letadel. Všeobecně velmi dobře známá německá společnost ale svůj věhlas zúročit v poslední době nedokázala a aktuálně vyhlásila insolvenci. 

Dodavatelé menších dílů na auta zůstávají zpravidla stranou zájmu veřejnosti a nikdo se moc nestará o to, kdo co vyrábí pro všechny ty škodovky, volkswageny nebo BMW. Najdou se ale výjimky. Třeba když se řekne Recaro, všichni ví, že to jsou ty pěkné sportovní sedačky a i automobilky samotné se rády pochlubí, když mají v nějakém svém modelu sedadla Recaro. Proto asi nejednoho překvapí, že právě tato firma je v insolvenci a čelí významným finančním problémům. 

Společnost Recaro tuhle neveselou novinku oznámila formou oficiální tiskové zprávy. V ní píše, že soud v pondělí schválil insolvenci a že by celý tento proces měl ve finále vést k posílení pozice Recaro Automotive. Společnost chce i nadále plnit své závazky vůči zaměstnancům, kterých má zhruba 200. A stejně tak očekává, že bude plnit závazky vůči stávajícím zákazníkům i těm novým. 

Škodověnko, má lásko! Od Tudora po Škodu 1000 MB aneb čím se jezdilo před rokem 1989
Přečtěte si také:

Škodověnko, má lásko! Od Tudora po Škodu 1000 MB aneb čím se jezdilo před rokem 1989

Náklady i ztráta zakázky 

Důvodem významných finančních problémů má být kombinace posledních několika náročných let, kdy došlo k razantnímu zdražení všeho možného a také pro Recaro to znamenalo výrazné zvýšení nákladů. Kromě toho k insolvenci údajně přispěla také ztráta významného kontraktu, který ale Recaro v tiskové zprávě blíže neupřesňuje. 

Insolvence se týká pouze Recaro Automotive, tedy divize zaměřené na výrobu sedaček pro automobily. Jiné divize stejné značky vyrábějící sedadla pro letadla nebo herní a kancelářská křesla takové problémy nemají. 

Recaro má poměrně dlouho tradici a na úplném počátku se na výrobu sedadel vůbec nesoustředila. Vyplývá to nakonec i z názvu samotné značky, na který se dnes už zapomnělo. Slovo Recaro vzniklo spojením slov Reutter a Karosserie. Tedy „caro“ odkazuje na karoserie, na které se tato společnost už dávno nezaměřuje. Insolvence mimochodem přichází čtyři roky poté, co společnost dostala od amerického investora významnou finanční injekci. 

Zdroj: Recaro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?