Volkswagen Passat B9 přichází. Bude dlouhý téměř pět metrů, nabídne 690 litrů v zavazadelníku a dostane i diesel

13.07.2023
přidejte názor

Volkswagen Passat deváté generace se bude prodávat pouze jako kombi. Premiéra proběhne koncem srpna. Na trh vůz vstoupí v prvním čtvrtletí příštího roku. 

Automobilka Volkswagen už za pár týdnů představí v pořadí devátou generaci modelu Passat. Oproti minulosti, kdy se tento vůz nabízel v řadě karosářských variantách (dokonce i jako třídveřový vůz), přijde novinka výhradně jako kombi. Zároveň bude prostornější a dostane větší zavazadelník. Volkswagen to oznámil ve své tiskové zprávě, kterou doprovodil fotkami zamaskovaného vozu. 

Na přesné hodnoty je ještě brzy, nicméně podle informací automobilky bude délka chystaného Passatu o čtrnáct centimetrů větší než v případě dosluhující generace. Bavíme se tedy o autě, které přesáhne 4,9 m, respektive které bude už na dostřel pětimetrové hranici. Mezigeneračně naroste i rozvor náprav, což má přinést v podélném směru pro nohy zadních cestujících pět centimetrů navíc. Doby, kdy Superb hrál prostornější alternativu k současnému Passatu, velmi pravděpodobně končí. 

Škoda Superb iV vs. Volkswagen Passat GTE: Duel nabíjecích dvojčat, která vás chtějí odlákat od dieselu
Přečtěte si také:

Škoda Superb iV vs. Volkswagen Passat GTE: Duel nabíjecích dvojčat, která vás chtějí odlákat od dieselu

Že jde o obrovské kombi, to je dobře patrné už z prvních fotek maskovaných aut. Zaujme zejména gigantický zadní převis skrývající ještě větší zavazadelník, než tomu bylo dosud. Rozdíl by měl být 40 litrů. V základním uspořádání slibuje výrobce objem 690 l, po sklopení zadních opěradel dostanete prostor bezmála dva metry krychlové. 

Diesel, benzin, mild-hybrid, plug-in hybrid

Passat B9 dostane také spoustu nových technologií a nový multimediální systém se středovou obrazovkou, která může mít až 15 palců. Mimochodem, už teď Volkswagen zdůrazňuje, že dotyková lišta pro ovládání hlasitosti a nastavení teploty pod displejem bude podsvícená. Kritiku na toto téma najdete snad v každém redakčním testu Volkswagenů poslední doby. Zajímavější je ale slibovaná paleta motorizací. 

Test ojetiny: Volkswagen Passat B7 je dobrý, ale pozor na jeho historii
Přečtěte si také:

Test ojetiny: Volkswagen Passat B7 je dobrý, ale pozor na jeho historii

Přestože Volkswagen ve velkém sází na elektromobilitu, Passat dostane kromě čistě elektrického pohonu všechny alternativy. V nabídce tak nebudou chybět dieselové motory, benzinové přeplňované motory, mild-hybridní eTSI a také plug-in hybridy. Jak už víme nějakou dobou, jejich základem bude čtyřválec 1.5 TSI Evo2 a dostanou posílenou elektrickou část, takže jen na elektřinu tato auta ujedou zhruba 100 km. Volkswagen zároveň slibuje zrychlené AC nabíjení a poprvé nabídne také možnost rychlonabíjení stejnosměrným proudem (DC). 

Pro připomenutí, Passat B9 bude představen v roce, kdy slaví jubilejní padesáté výročí. Za tu dobu se z tohoto vozu stal naprosto tradiční a nesmírně populární služební i rodinný vůz. Volkswagen dosud vyprodukoval zhruba třicet milionů Passatů v továrnách po celém světě. Na trh přijde Passat B9 v prvním čtvrtletí příštího roku. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?