Co dělat, když vám „od ministerstva dopravy“ přijde výzva ve formě SMS k uhrazení pokuty s výraznou slevou? Rozhodně nereagujte

20.08.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis MDČR

Oficiální cestou ministerstvo dopravy žádné SMS nabízející slevu z výši pokuty za okamžité zaplacení samozřejmě nerozesílá. Jedná se o podvod. Podvodníci také stejné výzvy provádí formou telefonátu, kdy se vydávají za MDČR. Lidé by na tyto výzvy rozhodně reagovat neměli. 

Ministerstvo dopravy formou oficiální tiskové zprávy varuje před podvodným jednáním, se kterým se lidé v těchto dnech mohou setkat. Podvodníci rozesílají SMS, případně jim rovnou volají, přičemž se vydávají za pracovníky ministerstva a vyzývají dotčené osoby k tomu, aby zaplatily pokutu. Samozřejmě jde o podvod, ministerstvo žádné podobné aktivity neprovádí. Kromě telefonátů a SMS jsou využívány také emaily. 

Jedná se o klasický případ takzvaného phishingu, kdy podvodníci chtějí z lidí vylákat peníze tím, že se snaží vzbudit dojem, že dotyční opravdu komunikují s ministerstvem. Proto veškeré poskytnuté odkazy směřují na stránky vypadající jako oficiální stránky ministerstva. 

Nejlepší je na žádné takové odkazy neklikat a pokud už se tam dostanete, tak tam rozhodně nezadávat žádné citlivé informace, protože ty pak podvodníci rádi zneužijí.

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku
Přečtěte si také:

Nepozornost se nevyplácí: Prozradíme, kde rozhodně nekupovat rakouskou, slovenskou a maďarskou dálniční známku

Podvody nejen kolem MDČR

Kromě podvodů kolem pokut a ministerstva dopravy úřady aktuálně upozorňují také na podvody týkající se daní nebo Portálu občana. Takové zprávy chodí opět formou SMS nebo emailem a vyzývají k přihlášení do falešného Portálu občana. 

Jenže zatímco oficiální adresa tohoto portálu je obcan.portal.gov.cz, tady se jedná o web obcan.cz-gov.net. Pokud se tam pokusíte přihlásit přes bankovní identitu, znamená to, že podvodníkům odevzdáte údaje ke svému internetovému bankovnictví. 

Zdroj: MDČR 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?