Škoda: Placení poplatků za parkování je stejně stresující jako návštěva zubaře nebo hádka

16.08.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Škoda Auto

Průzkum provedený britským zastoupením automobilky Škoda ukázal, že pro spoustu řidičů je placení poplatků za parkování velmi obtěžující. Někteří to dokonce považují za stejně nepříjemné, jako je návštěva zubaře nebo hádka. 

Placení poplatků za parkování je mnohdy docela otravné. Zejména proto, že to bývá složité a někdy i zdlouhavé. Na některých místech lze platit přes aplikaci, jinde musíte najít automat, v některých zónách se platí jen někdy, jinde se vůbec stát nesmí a uhrazený poplatek na tom nic nezmění a tak podobně. Britské zastoupení značky Škoda se blíže podívalo na to, jak moc otravné je placení parkování pro tamní řidiče. Výsledky prezentované v oficiální tiskové zprávě jsou poměrně zajímavé. 

Plných 40 % motoristů zařazených do tohoto průzkumu uvádí, že je pro ně úhrada parkování stejně stresující jako pozdní příjezd do práce. Dalších 20 % respondentů srovnává úhradu parkovacích poplatků s hádkou, 16 % to považuje za stresující jako čekání na účet a 9 % to bere jako nepříjemnost podobnou návštěvě zubaře.

Praha chce zdražit parkování pro SUV či stará auta. Víc budou platit i obyvatelé města
Přečtěte si také:

Praha chce zdražit parkování pro SUV či stará auta. Víc budou platit i obyvatelé města

Téměř polovina (47 %) řidičů ve Velké Británii vzdala snahu zaplatit za parkování, protože byl celý proces příliš obtížný. Osmnáct procent z nich navíc uvedlo, že strávili více než 10 minut pokusem o zaplacení parkovacího místa. A kromě toho 33 % z nich alespoň jednou zapomnělo zaplatit za parkování a později obdrželo pokutu. 

Aplikace méně oblíbené než automaty 

Nejméně oblíbenou metodou platby u britských motoristů je podle výsledků průzkumu značky Škoda automatizovaný telefonní hovor (38 %), následuje některá z parkovacích aplikací (26 %) a třetím nejméně oblíbeným způsobem je parkovací automat (18 %). 

Parkování na letišti vás nemusí zruinovat. Když víte jak na to
Přečtěte si také:

Parkování na letišti vás nemusí zruinovat. Když víte jak na to

Škoda tento průzkum provedla v návaznosti na službu Pay to Park, kterou testuje. Ta by měla zmírnit potíže s placením za parkování, protože umožňuje bezhotovostní platby za parkování přímo prostřednictvím multimediálního systému auta. Systém automaticky identifikuje parkoviště nebo parkovací zónu, do které vjedete, a platby jsou následně řešeny automaticky. Řidiče by to mělo zbavit úzkosti srovnatelné s návštěvou zubaře, zatímco časy parkování lze prodloužit pomocí aplikace MyŠkoda. To ale nakonec umí i kdejaké aplikace pro parkování, které v tomto průzkumu byly označeny za druhý nejméně oblíbený způsob placení. 

Služba Pay to Park je v současné době testována ve Skandinávii, Německu, Belgii, Rakousku, Švýcarsku a v Itálii. Brzy bude dostupná i v České republice, Španělsku, Francii, Nizozemsku, Slovinsku, Maďarsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?