Podle německého sdružení VDA je potřeba mnoho lidí ještě přesvědčit o výhodách elektrické mobility

17.10.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Tesla

Studie zpracovaná pro německé sdružení automobilového průmyslu ukázala, že lidé kupují elektromobily primárně kvůli dotacím. Pouze deset procent dotázaných uvedlo, že elektromobil chtějí, protože jim vyhovuje. 

Prodeje elektromobilů sice postupně rostou, ale tempo není zas až tak dramatické. Navíc se například v sousedním Německu ukázalo, že pokud dojde k omezení dotací, zájem zákazníků ochladne. Důvodem je prostá skutečnost, že právě státní podpora a různé další výhody, kterými elektromobily byly a jsou podporovány, jsou pro potenciální zákazníky tím nejdůležitějším faktorem při rozhodování, po jakém typu pohonu sáhnout. 

Vyplývá to z nedávno zveřejněné studie německého sdružení automobilového průmyslu VDA. Ta se mimo jiné zaměřovala právě na rozhodování o tom, zda sáhnout po bateriovém vozu, nebo po automobilu s klasickým pohonem. Nadpoloviční většina z dotázaných (53 %) uvedla jako klíčový faktor různé finanční pobídky. Na druhém místě (46 % dotázaných) bylo důvodem levnější pojištění a menší daně a na třetí příčce (39 %) byl argument tichého provozu. 

Až čtvrté skončily vysoké ceny benzinu, které zmínilo 35 % dotázaných a zhruba stejný podíl respondentů by se rozhodlo pro elektromobil také kvůli přesvědčení o tom, že takovým nákupem přispějí k ochraně životního prostředí. Jen 18 % respondentů pak považuje za výhodu možnost nabíjení doma, 10 % dotázaných zmínilo také dobré zrychlení elektromobilů a pouze pro osm procent by byl elektromobil plně vyhovující. 

Musíme přesvědčit veřejnost o výhodách

Podle studie je „stále potřeba mnoho lidí přesvědčit o výhodách elektromobilů“. Z dotázaných totiž uvažuje o nákupu elektromobilu v příštích letech pouze 13 %. Naopak 31 % si chce koupit benzinový automobil, 19 % uvažuje o hybridu a 3 % dokonce přemýšlí o hybridu. Vzhledem k nutnosti obnovit vozový park ale stojí za zmínku především to, že o nákupu automobilu jako takového během nadcházejících několika let uvažuje pouze 14 % lidí. 

Pro uživatele je obecným problémem především nabíjení. Plných 68 % dotázaných není spokojeno s nabíjecí infrastrukturou ve svém okolí. Naopak jen 7 % považuje množství dobíjecích stanic kolem dálnic za dostatečné. Kompletní studii najdete zde. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?