Nový elektrobus Škoda 29BB

5 nových názorů
Autor: Redakce

Společnost Škoda Electric představila nový elektrobus Škoda 29BB. Vozy tohoto typu již od začátku listopadu slouží cestujícím v Českých Budějovicích. Škoda pro jihočeskou metropoli dodala celkem 11 elektrobusů, které jsou se svými necelými 9 m nejkratšími vozidly, které kdy vyrobila. Elektrobusy Škoda 29BB zde již úspěšně najely první stovky kilometrů ve standardním provozu s cestujícími.Škoda 29BB čb2Eletrobusy Škoda 29BB využívají cyklické dobíjení pomocí pantografu z trolejí na konečných zastávkách, což jim umožňuje v podstatě neomezený dojezd. Jedná se o nízkopodlažní midibusy s celkovou kapacitou 45 osob, z toho 21 sedících. Vozy jsou vybaveny klimatizací, která zajišťuje jak chlazení, tak i topení. Pro informování cestujících slouží informační systém s barevnými LED panely. Dopravní podnik za 11 vozů zaplatil 142,5 miliónů Kč, přičemž 85 % je hrazeno z fondů EU.Škoda 29BB čb3Vozidla mají unikátní technické řešení - díky oddělenému galvanickému nabíječi GIN je možné jej rychle dobíjet přímo z trolejového vedení. Tím jsou nezávislé na místě nabíjení a nepotřebují další nabíjecí zařízení. Při stání v dopravní zácpě může například využít čas k efektivnímu nabíjení trakčních akumulátorů. Navíc díky speciálním SiC polovodičovým prvkům nabízí také vysokou účinnost.Škoda 29BB čb4Vedle Českých Budějovic získala Škoda Electric v poslední době několik kontraktů na dodávku elektrobusů. Deset vozidel slouží v Třinci, kde elektrobusy provozuje společnost Arriva Morava. Jeden elektrobus byl dodán společnosti ARRIVA Nové Zámky na Slovensko a další budou brzy jezdit v Žilině, ve Zlíně a Trutnově.

Aleš Andrlík (neregistrovaný)
Škoda Plzeň vyrábí trolejová vozidla mnoho let je vyváží velice úspěšně do celého světa. Vyráběla i karoserie, ale výhodnější je karoserie koupit a dodat technologie. Je to výhodnější pro firmu i zákazníka. ( skoda.cz)
František (neregistrovaný)
Ad Lanza...Tak nevím....V Praze jezdí několik SORů....a to jak v podobě elektrobusu, tak "pseudo"trolejbusu"......A to je náš výrobce......Nebo snad ne?
Lanza (neregistrovaný)
To je dnes v módě vydávat cizí zboží za vlastní.....nandat pantograf, pár kabelů a ze Solarise je záhy Škoda Electric. Sami nemáme nic, ale přesto to vypadá jak kdyby tady byla světová velmoc na trolejbusy a autobusy.
  • Našli jste v článku chybu?