Nové BMW 5 zvládlo testy Euro NCAP na výbornou, Fiat Dobló propadl

přidejte názor
Autor: Redakce
  • V dalším kole testů Euro NCAP se představilo nové BMW řady 5 a starší Fiat Dobló

  • Dobló je model z roku 2010, takže nepřekvapí, že výsledek přinesl pouze tři hvězdy 

  • Naopak nová generace BMW řady 5 zvládla testy na výbornou 

Na světě jsou výsledky dalšího kola nárazových testů Euro NCAP. Tentokrát došlo na nejnovější generaci BMW řady 5 a poněkud starší Fiat Dobló. Zatímco mnichovský sedan prošel testy na výbornou, v případě modelu Dobló se naplno ukázal věk vozu.

Doporučujeme: Tři generace BMW 5 ve srovnání ojetin — E39 vs. E60 vs. F10

BMW řady 5 celkově získalo pětihvězdičkové hodnocení. Kdyby se tak nestalo, šlo by o obrovské překvapení. Konkrétně bylo testováno provedení 520d se standardní bezpečnostní výbavou. To je také důvod, proč za bezpečnostní asistenty získalo nové BMW poměrně málo bodů (pouze 59 %). V dalších kategoriích se už ale překvapení nekonalo. Za ochranu chodců obdržela nová generace řady pět 81 %, v případě ochrany dětí to bylo ještě o čtyři procenta víc a za ochranu dospělých osob získalo tohle BMW 91 %.

Jak už bylo řečeno, výsledky Fiatu Dobló jsou poněkud horší. Překvapení to ale není, protože stávající generace byla představena už v roce 2010. Před dvěma lety sice přišel facelift, ten toho ale moc nezměnil. Jak asi tušíte, Dobló propadlo především co do nabídky bezpečnostních asistentů, když dostalo pouze 25 %.

Doporučujeme: 20 let vývoje bezpečnosti v jedné minutě. Nárazové testy Euro NCAP slaví výročí

Hodně bodů ovšem tento Fiat poztrácel také v ostatních kategoriích. Ochrana dětí hodnocená na 46 % je vskutku mizerný výsledek, stejně jako ochrana dospělých osob (75 %). Za ochranu chodců pak vůz získal 57 %. Sečteno a podtrženo, výsledkem je tříhvězdičkové hodnocení.

Jen pro připomenutí, ani zcela nový Fiat Tipo v těchto testech nezářil. Se základní bezpečnostní výbavou dostala i tato novinka minulý rok pouze tři hvězdy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?