Mercedes-Benz testuje v San Jose robotizované taxíky. Zákazníky vozí třída S, která nepotřebuje řidiče

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Testované exempláře Mercedesu-Benz třídy S jsou vybaveny autonomním řízením 4. stupně

  • Operátor uvnitř bude pouze dohlížet na správnou funkci vozu

  • Jedno ze třiceti speciálních taxi si mohou zákazníci přivolat pomocí aplikace

Téměř přesně před rokem vydala automobilka Mercedes-Benz tiskovou zprávu, ve které oznámila záměr spustit na sklonku letošního roku v San Jose pilotní program plně autonomních taxíků v podobě limuzín třídy S. A tento záměr se aktuálně změnil v realitu. Do ulic vyrazily tři desítky testovacích prototypů.

Současný pilotní program je cílen na zpětnou vazbu od zákazníků. Ti tak mohou výrazně ovlivnit budoucí vývoj, stejně jako samotné služby, které autonomní taxi nabídne. První fáze testování bude dostupná pouze omezenému počtu zákazníků, kteří si robotizované taxi zavolají pomocí speciální aplikace.

Mercedes-Benz EQS: Elektrický vrchol budoucnosti má dokonalý interiér a dojezd až 700 km
Přečtěte si také:

Mercedes-Benz EQS: Elektrický vrchol budoucnosti má dokonalý interiér a dojezd až 700 km

Testovací fotila obsahuje zhruba třicet vozidel a půjde téměř výhradně o limuzíny třídy S. Ačkoliv jsou vozy schopné autonomní jízdy 4. stupně, za jejich volantem budou i nadále sedět řidiči (respektive operátoři), kteří budou dohlížet nad správným fungováním veškerých funkcí a systémů.

Mercedes-Benz na projektu spolupracuje s firmu Bosch, přičemž testy v kalifornském San Jose jsou první, kterých se zúčastní širší veřejnost. Kromě San Jose, kde má Mercedes-Benz od roku 2014 povolení k testování autonomních vozidel, proběhly některé z testovacích procedur také v německém Stuttgartu.

Aleš (neregistrovaný)
Do takového auta bych nikdy nesedl. Bojím se, i když řídí nějaký člověk. Umělé inteligenci bych rozhodně svůj život nesvěřil. Proti robotům nic nemám. V práci máme také jednoho a to od profíků z https://www.profitexgroup.com/ a je to super pomocník, ale co je moc to je moc.
  • Našli jste v článku chybu?