Kvíz: Brzy všichni hromadně vyrazí po dálnicích do Chorvatska. Víte ale, jak se správně na dálnicích chovat?

07.06.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis ŘSD

Letní prázdniny jsou za dveřmi a to znamená, že čeští řidiči hromadně sednou do aut a většinou po dálnicích vyrazí k moři. Nastal nejvyšší čas k tomu, abychom si zopakovali základní pravidla jízdy po dálnicích, protože spousta lidí s tím má evidentně pořád problémy. Máte pravidla jízdy po dálnicích v malíčku? Kvíz vám to ukáže. 

Léto je za dveřmi, brzy se bude rozdávat vysvědčení a to znamená, že někteří už dost možná teď začínají balit, aby hned po vysvědčení skočili do auta a vyrazili vstříc zasloužené dovolené u moře. Nastává období cestování na dlouhé trasy, které se obvykle odehrává na dálnicích. Nejvyšší čas k tomu, abychom si zásady správné jízdy po tomto typu komunikací zopakovali. 

Z denní praxe je totiž zřejmé, že řada tuzemských řidičů pravidla jízdy po dálnicích buď vůbec nezná, nebo je už stihla zapomenout, případně je prostě ignoruje. Například konstantní jízda v levém či prostředním pruhu a jeho blokování s tím, že „tady je přece 130 km/h, takže já tu pojedu 125 km/h a nevím, kam jako ostatní spěchají,“ je oblíbenou zábavou řady lidí. 

Chytré dálnice jsou nebezpečné, zjistili Britové. Zahynulo na nich už 38 lidí
Přečtěte si také:

Chytré dálnice jsou nebezpečné, zjistili Britové. Zahynulo na nich už 38 lidí

A jak se zachováte, když budete mít poruchu a vaše auto nebude schopné jet minimálních 80 km/h? Jak daleko dáte v případě zastavení na dálnici výstražný trojúhelník? A jak správně reagovat na vznikající kolonu na dálnici? Tohle všechno jsou otázky, na které je rozhodně dobré znát odpověď a které si zopakujeme v dnešním kvízu. 

Jako obvykle jsme pro vás připravili deset otázek a u každé několik odpovědí. Správná je vždy jen jedna. A pozor, u některých se bude hodit pořádně si přečíst zadání. 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?