Kia Ceed se dočká dvou hybridních verzí. Elektromobil ale nebude

19.02.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Také Kia Ceed bude mít pod kapotou hybridní pohon

  • Podobnou techniku už známe z modelu Hyundai Ioniq

  • Dva hybridní Ceedy se objeví na trhu příští rok

V průběhu následujících let se dočkáme dalších motorizací a verzí nové generace hatchbacku Kia Ceed. Určitě časem přijde nějaká ostřejší sportovní verze, ale aktuálně se řeší především snižování emisí a následování moderních trendů. Co to znamená? Poprvé budou hybridní verze, a to hned dvě. Vedle klasického hybridu přijde ještě dobíjecí plug-in hybrid s větším dojezdem na elektřinu.

Techniku si hybridní Kia Ceed vypůjčí od technicky příbuzného modelu Hyundai Ioniq, který využívá stejnou modulární platformu K2. Takovou má i nový Hyundai i30. Hybridní modely Kia Ceed přijdou na trh příští rok a prodávat se budou samozřejmě i u nás. Zajímavé je, že Kia použije nový 48V elektrický systém, bez kterého se moderní hybridy neobejdou.

Doporučujeme: Elektrický srovnávací test – Hyundai Ioniq Electric vs. BMW i3 94 Ah vs. Nissan Leaf 30 kWh

Hyundai Ioniq v hybridním provedení kombinuje atmosférickou šestnáctistovku GDI s výkonem 105 koní, pracující v Atkinsonově cyklu, s elektromotorem o výkonu 44 k. Záložní akumulátor má kapacitu 1,6 kWh. Zajímavostí hybridu Ioniq je převodovka – dvouspojkový automat. Předpokládáme, že hybridní Ceed by mohl dostat prakticky totožný systém.

Druhou variantou je plug-in hybrid, ve kterém Hyundai Ioniq spojuje stejnou šestnáctistovku s elektromotorem o výkonu 61 koní a točivém momentu 170 Nm. Automat je rovněž dvouspojkový. Akumulátor má kapacitu 8,9 kWh a umožní elektrický dojezd okolo 50 km. Pokud jde o plně elektrický model, tak Kia plánuje založerní samostatné modelové řady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?