Kde hrozí nejvyšší riziko srážky se zvěří? Překvapivě v Praze

přidejte názor
Autor: Archiv
  • Statistiky ukázaly, že nejvyšší riziko střetu se zvěří vám hrozí v Praze 

  • Praha sice eviduje za období duben až září letošního roku 96 nehod, ale má také ze všech krajů nejkratší silniční síť 

  • Pražské nehody pak znamenají nejvyšší škody 

I když by se dalo předpokládat, že zvíře spíše srazíte někde na odlehlých místech kdesi v polích, nejrizikovějším krajem, pokud jde o střet se zvěří, je Praha. Na kilometr místní silniční sítě připadá v průměru 2,1 podobných nehod. Vyplývá to ze statistik pojišťovny Generali.

V zásadě je to ale logické. Praha totiž eviduje za sledované období duben až září 96 střetů se zvěří, ale má také nejkratší silniční síť. Výše následných škod navíc přesáhla šest milionů, takže Praha drží také prvenství v parametru počítajícím hodnotu vzniklé škody na jeden kilometr silniční sítě. Výsledkem je 31 202 Kč/km, zatímco třeba ve Středočeském kraji vychází tento průměr na 10 160 Kč/km. Na výsledku se odráží i skutečnost, že se v Praze a jejím těsném okolí pohybují na relativně malém území novější a tudíž dražší automobily.

Přečtěte si také:

Středočeský kraj pak drží prvenství v absolutním počtu nehod za sledované období. Těch se na tomto území událo 1816. Zajímavé zjištění této statistiky je také to, že údaje z Plzeňského a Jihočeského kraje nemohou být brány v potaz, protože zdejší krajská policejní oddělení evidují záznamy o nehodách se zvěří jinak než zbytek republiky.

Pokud vás zajímají konkrétní úseky, pak statistika zmiňuje jako nejrizikovější ulici Borská v České Lípě, kde se na úseku dlouhém 317 m událo od dubna do září 17 střetů se zvěří s celkovou škodou na majetku 522 tisíc. V Praze je nejrizikovější část silnice I/4 mezi Zbraslaví a Jílovištěm blízko obory Daliborka (v podstatě na Cukráku). Tam evidují statistiky na úseku dlouhém 170 metrů sedm srážek se zvěří. Celková škoda se zde vyšplhala na 305 000 Kč.

Na adrese srazenazver.cz najdete mapu, kde jsou jednotlivé střety se zvěří zaneseny na konkrétních místech. Porovnání jednotlivých krajů pak ukazuje přiložená infografika:

Infografika: Srna index pojišťovny Generalli. Kliknutím zvětšíte
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?