Jezevec z Texasu jde proti Cybetrucku. Slibuje dojezd skoro 1000 km

1 nový názor
  • Koncept Nikola Badger je rozměrově větší než pick-up od Tesly

  • Měly by vzniknou dvě varianty – čistě elektrická a elektro-vodíková

  • Badger bude umět fungovat také jako generátor elektrické energie, třeba na stavbách

Společnost Nikola Motor Company vznikla před šesti lety v roce 2014 a za tu dobu na sebe už stihla několikrát upozornit, zejména elektricky poháněným kamionem Nikola One. Ovšem sériová verze toto tahače je podle všeho ještě dost daleko, o vodíkovém provedení Nikola Two nemluvě.

Nyní na sebe Nikola Motor Company opět strhává pozornost medií po celém světě, a to konceptem elektrického pick-upu Badger, což v překladu znamená Jezevec. Americká společnost uvolnila první ilustrace a technické údaje.

Interiér je plný displejů a jak se zdá, místo zpětných zrcátek budou kamery
Nikola Badger se veřenosti poprvé představí v září tohoto roku na akci Nikola World

Podle dostupných informací by Badger měl vzniknout hned ve dvou provedeních, lišících se hnací soustavou. Prvním bude elektromobil se 160kWh lithium-iontovými akumulátory, které zajistí dojezd necelých 500 kilometrů, druhým vodíkový pohon, kombinující baterie i palivové články, přičemž volba pohonu bude na řidiči. Vodíkově-elektrický Badger by měl  naráz ujet skoro 1000 km. Důvodem kombinovaného zdroje energie je fakt, že v USA je momentálně minimum vodíkových čerpacích stanic.

V nejvýkonnějším provedení by měl Badger disponovat výkonem 675 kW (918 k) a maximálním točivým momentem přes 1300 Nm. Díky tomu by maximální zrychlení z 0-100 km/h mělo proběhnout v čase kratším než tři sekundy. Rozměrově je Badger o něco větší než konkurenční Tesla Cybertruck. Na délku měří 5900 mm, na šířku 2160 mm a 1850 mm na výšku.

Pět aut, která (možná) inspirovala šokující Teslu Cybetruck
Přečtěte si také:

Pět aut, která (možná) inspirovala šokující Teslu Cybetruck

Zajímavostí je to, že Badger zvládne po dobu 12 hodin suplovat elektrický generátor například při pracích v lese nebo odlehlých oblastech a je vybaven kompresorem a 15kilowattovou zásuvkou pro připojení elektrického nářadí. Kromě toho utáhne přes 3,6 tuny vážící náklad.

Nikola Badger se veřenosti poprvé představí v září tohoto roku na akci Nikola World a sériové vozy by k zákazníkům měly dorazit někdy v roce 2022.

Jan (neregistrovaný)
Já jsem také vsadil na pickup. Hlavně mi šlo o jeho vlastnosti a výkon, díky kterému vyjede téměř všechno. Nejvíce se mi hodí během zimy, kdy je kvůli sněhupoměrně těžké se vyhrabat od nás z domu. Bydlíme totiž pod kopcem a někdy je tedy těžké ho vyjet. Navíc se chci trochu chytit té ekologické vlny, takže pravděpodobně zainvestuji do elektromobilu.
  • Našli jste v článku chybu?