Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc

3 nové názory
Autor: Redakce
  • Tříkolku Velorex dnes potkáte na silnicích zcela výjimečně

  • Několik exemplářů se dostalo také do Ameriky

  • V Chicagu je teď na prodej méně časté provedení 16/250

  • Levný stroj to opravdu není

Tříkolky Velorex jsou u nás dobře známé. Jejich sláva se ale dostala i za oceán, takže pár exemplářů najdeme také v Americe. Jeden takový je teď na prodej až v Chicagu. Konkrétně jde o méně obvyklé provedení 16/250 s jednoválcovým motorem Jawa o objemu 250 cm3.

Velorex 16/250 se vyráběl do roku 1963. Tohle by měl být jeden z posledních exemplářů. Zvláštností stroje je přítomnost startéru, který se oficiálně začal montovat právě až po ukončení výroby provedení 250. Podle prodávajícího jde ale zřejmě o výbavu přímo z továrny. Celkem vzniklo přibližně 15 000 Velorexů, na nabízenou variantu 16/250 ale připadá pouze 2500 kusů.

Doporučujeme: Zajímavé a nadějné prototypy českých aut, které nikdy nevyjely na silnice

Nabízený exemplář je z roku 1959 a najeto má pouze 3500 kilometrů. Do Ameriky se dostal v roce 2004, kdy měl za sebou částečnou renovaci zahrnující mimo jiné opískovaný a znovu nastříkaný rám. Jeho nový americký majitel původně chtěl vše dodělat, ale po více než deseti letech se stav Velorexu nezměnil, a tak si ho koupil jiný Američan.

Ten renovaci téměř dotáhl, takže dnes už Velorex znovu jezdí, což dokazuje přiložené video. Po mechanické stránce je vše v pořádku, zbývá pouze instalovat látkovou „karoserii“. Pokud máte zájem, inzerát najdete zde. Prodávající si stroj cení v přepočtu na 332 tisíc korun.

Jen pro představu, Velorex obecně už není žádná levná sranda. Ceny u nás sice začínají zhruba na šedesáti tisících, ale to bude samozřejmě vůz v trochu jiném stavu. Někteří čeští prodávající si žádají pouze za pěknou kostru osmdesát tisíc, za slušný exemplář dáte 150 až 200 tisíc. Svého času se u nás prodával jeden zachovalý Velorex dokonce skoro za půl milionu. Téměř vždy jde ale o verzi 350, na 250 narazíte výjimečně. Absolutní raritou je pak varianta 175, které se vyrobilo pouze 800 kusů.

 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?