Jaguar F-Type dostane s faceliftem čtyřválec a zřejmě také diesel

08.11.2016
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Čtyřválcový F-Type bude mít nižší cenovku

  • Nemá nahradit šestiválce, je to konkurence Boxsteru a Caymanu

  • Testuje se i verze se čtyřválcovým dieselem

Příští rok uvidíme facelift oblíbeného britského sportovního vozu Jaguar F-Type. Zatímco zásadní změny designu neočekáváme, chystá se poměrně velká revoluce pod kapotou. Jaguar totiž v reakci na Porsche připravuje čtyřválcové provedení. A dokonce i s dieselem!

Porsche představilo v modernizovaném modelu 718 Boxster a 718 Cayman přeplňované čtyřválce 2,0 a 2,5 l. Jaguar rovněž zkouší čtyřválcové prototypy F-Typu. Potvrzuje to i britský Autocar, který přistihl několik maskovaných aut. A dokonce byl svědkem jízd dieselového exempláře, který řídil šéf technického vývoje Jaguaru Mike Cross.

Doporučujeme: Jaguar F-Type SVR na Red Bull Ringu — Tři kola s kočkou

Podle všeho to ale neznamená, že by Jaguar šestiválce opustil jako Porsche v případě Boxsteru. Je možné, že F-Type dostane v rámci faceliftu také novou generaci řadových zážehových šestiválců s přeplňováním turbodmychadlem. Současný model používá mechanický kompresor, a to u dvou verzí šestiválce a také u osmiválců.

Čtyřválcový Jaguar F-Type se má stát vstupním modelem s nižší cenovkou (okolo 1 200 000 korun). Pokud se opravdu diesel pod jeho kapotu podívá, mohl by být atraktivní v zemích, kde se daně určují podle emisí CO2. To nám ostatně před časem potvrdili lidé z Jaguaru při testovacích jízdách, když přišel F-Type na trh. Zákazníci se prý po dieselu naprosto vážně ptají. Nové čtyřválce jsou motory řady Ingenium. Výkonová špička zážehové verze dosahuje hodnoty 220 kW (300 k).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?