Hyundai představil dvoupodlažní elektrobus

přidejte názor
Autor: Redakce

Dvoupodlažní autobus s elektrickým pohonem měl premiéru v Koreji na veletrhu Land, Infrastructure and Transport Technology Fair. Veletrh pořádá společnost Hyundai ve spolupráci s korejským ministerstvem pro venkov, infrastrukturu a dopravu. Hyundai vyvíjel svůj první elektrický dvoupodlažní autobus v rámci 18měsíčního projektu, který byl zahájen v roce 2017 s podporou korejského ministerstva pro venkov, infrastrukturu a dopravu.

Provoz elektrobusu pro 70 cestujících zmírní dopravní zácpy a přispěje k ochraně životního prostředí. V prvním podlaží je k dispozici 11 sedadel, ve druhém 59. K dispozici jsou i dvě místa s upevňovacími prvky pro dva invalidní vozíky.

Velký dvoupodlažní elektrobus má vnější délku 12 990 mm a vnější výšku 3 995 mm. První hnací náprava má nezávislé zavěšení kol, které zvyšuje jízdní komfort. U první hnací nápravy jsou trakční elektromotory o výkonu 240 kW uloženy v nábojích kol. Další elektromotor pohání kola druhé hnací nápravy. Systém řízení zadních kol spolupracuje s řízením první nápravy.hyundai doubledecker ev 2

Autobus má kapalinou chlazené polymerové akumulátory s kapacitou 384 kWh, které umožňují dojezd až 300 km na jedno nabití. Kompletní nabití trvá 72 minut.

Autobus je vybaven různými vyspělými bezpečnostními prvky, které zvyšují bezpečnost cestujících. Mezi ně patří stabilizační systém VDC (Vehicle Dynamic Control), který zachovává ovladatelnost vozidla na základě porovnávání skutečného a řidičem zamýšleného směru jízdy, asistent pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), používající přední kameru k detekci rizika kolize a autonomním brzděním odvrátí nehodu nebo minimalizuje škody, a asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist).hyundai doubledecker ev 3

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?