Ford si patentoval systém, který promítá z auta filmy třeba na zeď. Ale netěšte se

přidejte názor
  • Další z řady originálních patentů automobilky Ford počítá s tím, že bychom si mohli z pátých dveří vozu promítat filmy třeba na zeď 

  • Projektor zároveň může fungovat jako zdroj světla

  • Podobné divoké nápady nejsou u automobilek ničím výjimečným. Většinou skončí pouze u patentu 

Patentování nejrůznějších a mnohdy i dost divokých nápadů je běžnou součástí vývoje nových technologií. Automobilky nevyjímaje. V minulosti jsme už viděli všechno možné od relativně normálních řešení aktivní aerodynamiky až po vskutku bláznivé nápady. Třeba létající auto od Toyoty. Nápad, se kterým před časem přišel Ford, patří spíše do druhé kategorie.

Ford si totiž patentoval projektor integrovaný do pátých dveří vozu. V praxi by to mělo fungovat tak, že někde zakempujete a když se rozhodnete, že se chcete podívat na film, otevřete zadní dveře, najdete vhodnou plochu, na kterou bude možné obraz promítat, a můžete začít. Stejně tak může projektor sloužit jako zdroj světla, takže vám posvítí třeba na stůl během večeře.

Kam až lze zajít s dosud poslední generací Focusu RS? Mountune vydoluje z motoru 2.3 EcoBoost přes 500 koní
Přečtěte si také:

Kam až lze zajít s dosud poslední generací Focusu RS? Mountune vydoluje z motoru 2.3 EcoBoost přes 500 koní

Někteří se obávají, že by tato funkce mohla snadno vybít baterii vozu. Nicméně v kontextu přívalu elektromobilů, které mohou při podobném kempování používat jako zdroj energie svůj hlavní akumulátor (třeba Hyundai Kona Electric k tomu má dokonce speciální režim Utility Mode), by to asi i smysl dávalo. Jen je otázkou, zda zákazníci něco takového vůbec potřebují, když se neuchytily ani mobilní telefony se systémem umožňujícím vlastně totéž.

Nicméně to se v podobných případech neřeší. Jak připomněl tiskový mluvčí automobilky Ford v odpovědi na dotaz webu Carscoops, fakt, že něco získalo patent, vůbec neznamená, že se to opravdu bude vyrábět.

Ford je obecně velmi kreativní automobilka. Před lety si nechal patentovat systém mikromobility, kdy byste dojeli na kraj města, tam svůj vůz odstavili, sundali z něj jedno kolo, na něj nasadili jakýsi elektrický stroj a na této provizorní jednokolce byste cestu dokončili. I tento nápad si můžete připomenout v přiložené galerii.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?