Elektrická Electra Glide? Harley-Davidson potvrdil vývoj elektrických motocyklů

13.05.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Harley-Davidson pracuje na vývoji motocyklu s elektrickým pohonem

  • Během následující dekády představí značka 100 nových modelů

  • Elektrický Harley bude mít originální a působivý zvuk

  • Klasické spalovací motory ještě v nabídce dlouho zůstanou

Elektrický Harley-Davidson je prakticky jistý Otázkou není zda, ale kdy. Ortodoxní harleyáři budou možná vztekle bouchat pěstí do stolu, ale to oni stejně bouchají vždycky, když přijde něco nového. Činili tak, když Harley nahradil bubnové brzdy kotoučovými, když přišlo ABS, když dorazilo vstřikování paliva nebo když se v základní výbavě objevil elektrický startér.

Vývoj sériového elektrického motocyklu legendární značky potvrdil sám Bill Davidson, pravnuk zakladatele firmy a v současnosti viceprezident oficiálního muzea Harley-Davidson v Milwaukee. Bill Davidson se rozpovídal pro australský magazín Drive.com.au běhel oslav sta let působí značky H-D na australském trhu.

Doporučujeme: Test Harley-Davidson Road Glide Special s motorem Milwaukee-Eight: Co není vidět

Vývoj sériového elektrického Harleye se odráží od zkušeností získaných s experimentálním projektem Livewire, což byl koncept motocyklu H-D s elektrickým pohonem. Harley s ním objížděl celý svět a nechal na něm jezdit zákazníky i novináře, aby sbíral dojmy a mohl je promítnout do vývoje.

Podle Billa Davidsona je nejtěžší implementovat do charakteru elektrického Harleye typické prvky pro tuto značku, tedy podmanivý zvuk, „správné“ vibrace a celkový jízdní projev. Davidson ale naznačil, že se firma ubírá vlastní cestou a že elektrický Harley by mohl mít zvuk připomínající tryskáč.

Pokud jde o parametry, projekt Livewire měl 7kWh akumulátor, výkon 55 kW (75 k), točivý moment 70 Nm a dojezd zhruba 85 km. Dá se předpokládat, že nové elektromotory a akumulátory zlepší výkon i dojezd. Přesné specifikace však ještě nikdo nezná a vývoj samozřejmě stále pokračuje.

Doporučujeme: Test Harley-Davidson 1200 Roadster: Konečně zas trochu sportovní Sportster

Bill Davidson se také domnívá, že k motocyklům se začne vracet stále více lidí jako k alternativnímu prvku dopravy. Auta budou podle něj stále nudnější, kontrolovanější a omezenější, ale motorkám ta přirozená volnost a aspoň nějaká svoboda a rebelství zůstane vždycky, i když budou elektrické.

Datum, kdy se sériový elektrický Harley-Davidson objeví na trhu, Davidson zveřejnit nechtěl. Neupřesnil ani, jak to bude s případnou modelovou řadou elektrických motorek, takže nevíme, jestli se bude jednat o jedinečný model, nebo více různých verzí a provedení. Kdo ví, třeba bude poprvé v historii ikonická Electra Glide opravdu elektrická...

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?