Doručování zásilek autonomními vozidly a kurýrními roboty

1 nový názor
Autor: Redakce

Společnost Continental představila řešení pro bezproblémové doručování zásilek využívající kurýrní roboty a autonomní vozidla bez řidiče. Kvůli globálnímu růstu prodeje přes internet a rozvoji urbanizace lze očekávat zvýšenou potřebu automatizace rozvážkových služeb. Komplexní systém pro rozvážkovou službu zlepšuje kvalitu doručování balíčků, efektivitu a bezpečnost napříč celým distribučním řetězcem.

Koncept autonomního rozvážkového vozidla společnosti Continental umožňuje nasazení kurýrních robotů pro doručení balíčků koncovým zákazníkům i bez nutnosti jejich fyzické přítomnosti k vyzvednutí zásilky.

Dokonalé propojení autonomního vozidla, kterým zde je mikrobus Continental Urban Mobility Experience (CUbE), a kurýrního robota (Robodog) představuje efektivnější a úspornější způsob distribuce zboží. Vozidlo CUbE, které tvoří vývojovou platformu autonomních vozidel s elektrickým pohonem společnosti Continental, je všeobecně považováno za řešení vhodné pro dopravu zboží ve městě z distribučního skladu ke koncovému zákazníkovi či naopak. Tento typ vozidla, označovaného také jako robotaxi, se stane důležitou součástí komplexního distribučního systému rozvážkové služby budoucnosti.conti robodogs

Smyslem takových vozů je dokonalé využití přepravní kapacity a zkrácení čekacích lhůt. Odhady odborníků naznačují, že v hustě osídlených aglomeracích požadavky na přepravu zboží dokonce překonají výrazně narůstající nároky na dopravu cestujících.

Distribuce zboží a doručování zásilek v hustě osídlených oblastech představuje dynamicky rostoucí trh, který odráží stále rostoucí objem nákupů na internetu. S nárůstem objemu zásilek se stávají důležité i hodinové náklady na dopravu. A v tom spočívá hlavní odlišnost této části distribučního řetězce. Automatizovaná rozvážka zboží by podle řady zdrojů měla obstarat až 80 % všech dodávek mezi společnostmi a koncovými zákazníky.

Společnost Continental spatřuje v automatizované distribuci zboží samozřejmou součást městské dopravy v budoucnosti, která rozšíří možnosti současných rozvážkových služeb. Vozidlo CUbE může převážet jednoho nebo více kurýrních robotů a vypustit je tak, aby jako poslední článek distribučního řetězce zajistili doručení na požadované místo.

Malinak (neregistrovaný)
Myslím si, že bude ještě pár desítek let trvat, než pozemní přeprava dosáhne takovéto úrovně autonomie. Je ale skvělé sledovat jak s tím různé firmy experimentují. Jestli z toho něco ale bude, to ukáže jen čas. Aby to nedopadlo jako s tím doručováním pomocí dronů. To také moc nedopadlo. Jinak co se přepravy zásilek týče, tak já k tomuto účelu nejčastěji využívám různé spediční firmy. Zvlášť na ty objemnější. Například s touto https://www.emons.cz/spedice-pusobnost/pozemni-preprava/ mám za poslední dobu výborné zkušenosti.
  • Našli jste v článku chybu?