Dopravní značky 2024: Na silnice míří nové typy značek

15.12.2023
přidejte názor

Od nového roku vstoupí v platnost novela zákona o silničním provozu. Díky ní se kromě jiného v provozu objeví také několik nových značek. Co znamenají? 

Sdílená zóna, parkoviště P+D, bezpečný odstup nebo e-koloběžka, to jsou jen některé značky, které se od nového roku objeví v českém provozu. Ministerstvo dopravy chce touto změnou usnadnit řidičům orientaci v provozu a pomoci jim k dodržování pravidel silničního provozu. 

„Novela zákona o silničním provozu přináší na naše silnice od 1. ledna celou řadu změn. Proto přicházíme i s novými typy dopravních značek, které právě na některé z těchto novinek reagují. Řidiči tak při svých cestách začnou potkávat značky upozorňující na začátek a konec sdílené zóny nebo na dodržování bezpečného odstupu při jízdě na dálnici,“ cituje tisková zpráva MDČR tuzemského ministra dopravy Martina Kupku. O jaké značky se tedy přesně jedná? 

Karosa „Superlux“: jedinečný experiment z Vysokého Mýta nedostal šanci k životu!
Přečtěte si také:

Karosa „Superlux“: jedinečný experiment z Vysokého Mýta nedostal šanci k životu!

Dopravní značka IZ 10a „Sdílená zóna“ a IZ 10b „Konec sdílené zóny“

Tyto značky budou označovat oblast sdílené zóny, nového dopravně urbanistického řešení míst určených pro užívání všemi účastníky silničního provozu. Sdílené zóny mohou být nově zřizovány v rámci úpravy center měst a obcí za účelem optimálního využití veřejného prostoru a současně ke zklidnění dopravy.

Dopravní značka IP 30f „Parkoviště P+D (Park & Drive)“

Takto označené budou parkoviště určené pro zaparkování vozidel, jejichž řidiči budou pokračovat do centra města jako spolujezdci v jiném vozidle. Na rozdíl od existujících parkovišť typu P+R nebo K+R zde nedochází ke změně druhu dopravy, ale jen k přestupu více osob do jiného vozidla. Parkoviště typu P+D jsou dnes úspěšně provozována v Rakousku, v Německu, v Belgii, Francii nebo v Nizozemí. Pro lepší představu konkrétního využití, si lze představit výhledově využití např. v okolí sjezdu z D1 Velké Popovice. Zrovna u tohoto sjezdu ale žádná větší plocha vhodná pro takové parkoviště aktuálně není. 

IP 32 „Bezpečný odstup“, úprava vizuálu

Pozměněná podoba značky bude pro řidiče srozumitelnější a lépe jim připomene, jak odstup správně dodržet. Zatímco dříve na značce bylo vyobrazeno jedno vozidlo a za ním dvě šipky, nyní jsou dvě šipky mezi dvěma auty. Vzniká tak vhodná mnemotechnická pomůcka, bezpečný odstup = 2 sekundy = 2 šipky.

VIDEO: Nové dopravní značky

Zdroj: YouTube

Nová podoba piktogramu e-auta a e-koloběžky

Změnou vizuální podoby symbolu č. 211 pro elektromobil dochází ke sjednocení se symbolem nejčastěji užívaným napříč státy EU a tedy k většímu porozumění označení zahraničními řidiči. Zavedením určeného symbolu č. 229 pro elektrokoloběžku pak MDČR reaguje na aktuální rozmach tohoto městského dopravního prostředku.

Dále dochází například k zavedení nové dopravní značky IJ 15 „Servisní místo pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel“ nebo k úpravě významu a užití dopravní značky IS 20 „Návěst před křižovatkou pro cyklisty“.

Podobu všech nových značek najdete v galerii: 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?