Definitivní smrt rodinných MPV: Renault po 40 letech zařízne Espace

15.05.2020
1 nový názor
Autor: Renault
  • Renault se chystá na zúžení svého modelového portfolia. Bude se zbavovat rodinných MPV, ale i sedanu

  • Francouzská automobilka se zaměří víc na SUV a crossovery, které jí mají pomoci vydělávat

  • Prodeje modelů Espace, Scénic a Talisman se propadly ještě před koronavirovou krizí

Rodinná MPV netáhnou. Řada automobilek je postupně nahrazuje SUV a crossovery a podobnou strategii teď už naplánoval i Renault. Právě tato francouzská automobilka přitom patří mezi průkopníky skomírajícího segmentu. Už v roce 1984 představila velký rodinný model Espace. Teď se ale blíží jeho konec.

Podle informací serveru Automotive News se Francouzi rozhodli skončit nejen s tímto věhlasným MPV, ale i s jeho menším sourozencem Scénic nebo sedanem Talisman. Zatím sice ještě nebylo učiněno finální rozhodnutí, ale podle zdroje z automobilky „už je prakticky jasné, že jejich výroba skončí.“

Videodojmy: Renault Captur je povedený a překvapivě dostupný crossover
Přečtěte si také:

Videodojmy: Renault Captur je povedený a překvapivě dostupný crossover

Renault už jednou své modelové portfolio zeštíhloval. Bylo to v době finanční krize v roce 2009, kdy snížil počet modelů na necelých 50. Zdá se to hodně, ale kromě hlavní značky skupina ovládá ještě Dacii, Samsung, Ladu nebo sportovní Alpine. Důvodem k snížení počtu modelů jsou samozřejmě finance.

Obdobnou cestou šel i koncern PSA, ten je ale na rozdíl od Renaultu výrazně zaměřen na prodeje v Evropě. PSA se i tak před šesti lety podařilo ušetřit okolo 300 milionů eur (8,1 miliardy korun) tím, že snížil počet svých modelů ze 45 na 26. Dokonce si pak mohl dovolit pořídit další značku do své skupiny – Opel.

Z hrdiny uprchlíkem. Bývalý šéf aliance Renault-Nissan popsal kruté vězení i svou nevinu
Přečtěte si také:

Z hrdiny uprchlíkem. Bývalý šéf aliance Renault-Nissan popsal kruté vězení i svou nevinu

Renault prodal v roce 2019 celkem 77 507 kusů modelu Scénic. To byl pokles o 16 procent. Modely Talisman a Espace se dokonce propadly o 20 procent s prodeji 15 826 a 9 561 kusů. Není tedy nutné být ekonomickým analytikem, aby bylo jasné, že se o zastavení jejich výroby dá reálně uvažovat, zejména pokud je nahradí nová SUV a crossovery. Nasvědčuje tomu i krize ohledně uprchlého bývalého šéfa aliance Carlose Ghosna, následovaná ještě drtivější koronavirovou pandemií.

MildaS (neregistrovaný)
Až nebudou MPV, tak nevím, co si pořídím. Klasický osobák je stále nižší a nižší a tudíš nepoužitelný. A kupovat si dodávku kvůli vyššímu sedadlu nebudu.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?