PSA a Fiat Chrysler se opravdu spojí. Vznikne tak 4. největší automobilka světa

přidejte názor
Autor: Redakce
  • PSA a FCA vytvoří společný podnik

  • V koncernu se ocitne 12 značek, které dohromady prodají bezmála devět milionů aut ročně

  • FCA získá přístup k platformě CMP, zatímco skupině PSA se usnadní vstup na severoamerický trh

Jen několik dnů poté, co do médií prosákly zprávy o rozhovorech mezi PSA Group a Fiat Chrysler Automobiles, oznámily oba koncerny sloučení do jednoho podniku. Obě strany si vymění po polovině akcií a vytvoří tak největší automobilku světa.

Podle Automotive News se dosavadní šéf PSA Carlos Tavares stane generálním ředitelem a John Elkann z FCA předsedou jedenáctičlenného představenstva. Společnost bude mít sídlo v Nizozemsku a měla by dosáhnout tržní hodnoty 50 miliard USD (1,15 bilionu Kč). Nově vzniklá automobilka bude ročně prodávat bezmála devět milionů aut. Díky sloučení plánují obě firmy ušetřit 3,7 miliardy eur (94 mld. Kč), a to i bez zavírání továren.

Fiat Chrysler přinese do společného podniku značky Fiat, Dodge, Ram, Jeep, Chrysler, Alfa Romeo, Lancia a Maserati, plus Abarth a Fiat užitkové vozy. (Ferrari se od Fiatu před časem vyčlenilo.) PSA přispěje značkami Citroen, DS, Opel a Peugeot.

FCA získá ze spolupráce přístup k moderní modulární platformě CMP, zatímco skupině PSA se usnadní vstup, respektive návrat na severoamerický trh.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?