I pět tisíc aut vyrobených za víc než rok může být důvodem k radosti, jak dokazuje Alpine A110

přidejte názor
  • Renault vyprodukoval pod značkou Alpine pět tisíc exemplářů modelu A110

  • Malé francouzské kupé s motorem uprostřed se těší zájmu ze strany zákazníků 

  • Výroba Alpine A110 odstartovala začátkem minulého roku, měsíčně se prodá zhruba 400 kusů 

Minulý týden se u Volkswagenu slavilo třicet milionů vyrobených Passatů, aktuálně přichází z Francie zpráva podobného typu. Na výrobní lince značky Alpine se také slavilo výrobní jubileum, i když počet vyprodukovaných vozů byl řádově nižší. Znovuzrozená značka Alpine oslavila pět tisíc exemplářů kupé A110.

Model Alpine A110 se coby koncept představil už v roce 2016, sériová verze byla představena na jaře 2017, výroba odstartovala ve stejném roce na podzim a na první trhy vstoupil vůz začátkem minulého roku. Alpine A110 vzniká v Dieppe a samozřejmě nejde o masovou produkci. Ta ani není potřeba, vzhledem k tomu, že Alpine nepůsobí na všech evropských trzích. Aktuálně si tento automobil mohou objednat zájemci ve Francii, Lucembursku, Švýcarsku nebo v Belgii. Na českém trhu Alpine zatím nepůsobí.

Za volantem Alpine A110: Svezli jsme se autem, které v ČR jen tak nepotkáte
Přečtěte si také:

Za volantem Alpine A110: Svezli jsme se autem, které v ČR jen tak nepotkáte

Značka Alpine aktuálně prodává přibližně 400 kusů A110 měsíčně, za celý loňský rok se prodalo něco málo přes dva tisíce exemplářů. Prvních 1955 vyrobených vozů spadalo do takzvané Premiére Edition, která byla vyprodána za pár dnů od premiéry. Poslední vůz z této edice sjel z výrobní linky v listopadu loňského roku.

Alpine A110 je kupé s motorem 1.8 TCe uloženým uprostřed. Výkon dosahuje hodnoty 185 kW (252 k) a vrchol točivého momentu činí 320 Nm. Auto váží pouze 1,1 tuny, takže i přes relativně skromné parametry zvládne sprint z nuly na 100 km/h za 4,5 s. Přestože A110 se u nás neprodává, zájemci si mohou vůz okamžitě pořídit. Na evropském trhu s ojetnami totiž v současné době není problém najít prakticky nejeté kusy. Potřebovat ale budete zhruba 1,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?