Vozy F1 budou letos rychlejší. O kolik, to ukazuje zajímavé video

13.03.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Nové monoposty F1 jsou rychlejší

  • Proti loňským vozům bude rozdíl činit několik sekund na kolo

  • V oficiálních testech byly nejrychlejší jezdci Ferrari

Šampionát Formule 1 trpí na klesající zájem ze strany fanoušků. Lidem se nelíbí „tiché“ přeplňované hybridní motory, ale především nadávají na svazující pravidla a nemožnost ostatních hledat zajímavé cesty, jak dohnat prozatím bezkonkurenční Mercedes. Ten s naprostým přehledem získal tituly jezdců i konstruktérů v sezónách 2014, 2015 a 2016.

Vypadá to ale, že letos bychom se mohli dočkat nějakých změn a především méně předvídatelných závodů. Nová pravidla sice nemění nijak zásadně motor, pořád zůstává šestiválec 1,6 l s turbem a hybridním systémem, ale vozy mají větší přítlak, širší pneumatiky a více mechanické přilnavosti. V zatáčkách generují výrazně větší přetížení.

Doporučujeme: Ferrari přestane „prodávat“ vysloužilé formule. Poslední dostupná je z roku 2013

První oficiální testy na okruhu v Barceloně ukázaly, že by letos mohli být soupeři více vyrovnaní. Dokonce to bylo Ferrari, kdo zajel nejlepší časy. Přiložené video ukazuje, jak se nové nomoposty F1 zrychlily oproti loňské sezóně. Kompilace porovnává nejrychlejší kvalifikační čas Lewise Hamiltona z loňského závodu v Barceloně s nejrychlejším časem Kimiho Raikkonena z testování z minulého týdne. Rozdíl by více než tři sekundy. Předpokládá se ale, že všechny týmy ještě neodhalily naplno svůj potenciál. Především se čeká na to, co ukáže Mercedes a jestli zase během prvního závodu v Austrálii ujede všem s rozdílem dvou sekund na kolo.

Jezdci si pochvalují, že jsou nové monoposty náročnější, mají výrazně více trakce a především v zatáčkách jsou značně rychlejší. Na druhou stranu jsou ale kvůli většímu odporu trochu pomalejší na rovinkách a kritici se obávají naopak méně atraktivních závodů a menšího počtu předjížděcích manévrů. Závodní simulace také ukazují, še širší pneumatiky vydrží a lze absolvovat celý závod jen s jednou zastávkou v boxech.

Bonus: Podívejte se ještě na sestřih z testování letošních formulí, jak by zněly s motory z klasické doby. To by asi byla lepší show, že?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?