Více funkcí výměnou za častější návštěvy servisů. Svolávací akce jsou dnes 10krát pravděpodobnější než v roce 1994

23.09.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis The Motor Ombudsman

Data ukazují, že moderní automobily nabízející řadu funkcí a čím dál složitější systémy pohonu sice jsou pohodlné a mají řadu výhod, ale oproti minulosti také musí mnohem častěji do servisu kvůli svolávacím akcím. 

Jsou zákazníci, kteří preferují spíše levnější auta s minimem funkcí, protože „kde nic není, tam se nemá co pokazit“. Z tohoto kromě jiného vychází také úspěch například Dacie. Jenže čím dál náročnější předpisy týkající se především bezpečnosti a emisí donutily výrobce dávat moderní motory a elektronické pomůcky do všech aut napříč segmenty. To v kombinaci s čím dál bohatší výbavou přináší desetkrát větší pravděpodobnost svolávacích akcí, než tomu bylo před třiceti lety. 

Nebo alespoň k takovém závěru dospěla studie společnosti The Car Expert, která se zaměřila na britský trh. Ve Spojeném království pouze v roce 2024 úřady zaznamenaly více než 250 svolávacích akcí, kterých se mělo zúčastnit 1,8 milionu automobilů. 

Svolává se Dacia i Koenigsegg

Svolávací akce se přitom týkají všech značek napříč segmenty i všemi cenovými spektry. Jak píše The Car Expert ve své tiskové zprávě, tento rok vyhlásilo svolávací akci ve Spojeném království zatím celkem 41 značek. Šlo jak o výrobce levných aut typu Dacia nebo Fiat, tak o výrobce prémiových vozů typu Mercedes-Benz i o výrobce těch absolutně nejdražších aut na trhu, jako je Rolls-Royce nebo dokonce Koenigsegg. 

Například pouze Mercedes letos v Británii svolal zhruba 340 tisíc automobilů od těch nejnovějších až po šestileté vozy. Audi pak dokonce svolávalo i dvacetileté modely A4. 

Že jsou elektromobily na servis levnější? U luxusních modelů to vždy neplatí
Přečtěte si také:

Že jsou elektromobily na servis levnější? U luxusních modelů to vždy neplatí

Důvody svolávacích akcí jsou také velmi pestré. Někdy jde o banální věci a svolávací akce ani nejsou povinné, jindy jde o zásadní problémy ovlivňující bezpečnost a s takovými auty se pak nesmí jezdit do té doby, dokud nebude problém vyřešen. 

The Car Expert připomíná, že zatímco v letošním roce bylo vyhlášeno na britském trhu už zhruba 250 akcí a do konce roku by podle odhadů mělo přibýt minimálně dalších deset svolávaček, v roce 1994 proběhlo pouze 27 svolávacích akcí. 

Proto také zmíněná společnost prezentuje výsledky tak, že u aktuálních moderních vozů je zhruba desetkrát větší pravděpodobnost nucené návštěvy servisu oproti první polovině 90. let. 

Zdroj: The Car Expert

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?