Velké SUV od Opelu nebude. PSA nechce další vozy na platformách GM

14.08.2017
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Koncern PSA zastavil vývoj velkého luxusního SUV Opel

  • Na technice od General Motors už další modely nevzniknou

  • PSA chystá pro Opel novou obchodní strategii

  • Platforma pro příští Peugeot 508/Citroën C5/Opel Insignia se teprve připravuje

Nový majitel automobilky Opel, francouzský koncern PSA Peugeot-Citroën, zastavil práce na velkém SUV, založeném na technice nové generace Opelu Insignia. Takový vůz si prosadil do obchodní strategie bývalý šéf Opelu Karl-Thomas Neumann. Ten ovšem po spojení Opelu s koncernem PSA na funkci resignoval.

Doporučujeme: Je hotovo. Od dnešního dne patří Opel s definitivní platností koncernu PSA

Velké SUV se mělo zařadit nad modely Mokka X, Crossland X a Grandland X jako protipól prémiovým SUV značek Audi, BMW, Mercedes-Benz a také připravovaným velkým SUV od značek koncernu Volkswagen. Opel je znám tím, že do levnějších aut rád montuje techniku a funkce obvyklé spíše v drahých luxusních vozech.

Problémem chystaného SUV byla platforma. Současná Insignia je totiž ještě založena na technice koncernu General Motors, ale s tou už nechce mít koncern PSA nic společného. Zatímco Insignia se už ale prodává, koncernu PSA se ještě vyplatilo vývoj velkéhjo SUV zastavit.

Doporučujeme: Diesel Summit: Jak se dotkne hromadné svolávání dieselových aut českých řidičů?

Peugeot s Citroënem potřebují nejprve pro Opel připravit novou obchodní strategii a plán, jak udržet finance Opelu pod kontrolou. Automobilka se po dlouhých letech ztrát konečně dostala do černých čísel a PSA potřebuje, aby nemusela dotovat Opel ze svého. Cílem je také zvýšit obchodní marže, s čímž mají pomoci právě jednotné platformy od PSA, společné motory a další unifikace dílů a součástí.

No společné platformě vyjednou právě nová SUV, chystá se na ní i nová Corsa a platformu od PSA bude mít i příští generace Astry. Koncern PSA ale postrádá velký model, takže platforma pro případné velké luxusní SUV a také následující Insignii, Peugeot 508 či Citroën C5/C6 bude muset být společným dílem Opelu a PSA.

blue.sun (neregistrovaný)
Ne, že PSA nechce... PSA nemůže, protože by za platformu museli draze platit, a to se při snaze udržet celý spolek ziskový, rozhodně nevyplatí. Podáváte to, jako by se Francouzi jen tak z rozmaru rozhodli, že vše zahodí...
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?