Tesla slibuje další model. Příští rok by se měl začít vyrábět malý crossover Y

2 nové názory
Autor: Redakce
  • Tesla slibuje příchod dalšího modelu 

  • Menší crossover Y se zařadí pod Model X

  • Pokud vše půjde podle plánu, výroba bude zahájena příští rok v listopadu 

  • U automobilky Tesla obvykle nic podle plánu nejde 

Tesla se stále potýká s problematickým rozjezdem výroby „lidového“ modelu 3, zároveň by měla připravovat zahájení výroby expresního Roadsteru druhé generace a současně se také chystá výroba tahače Semi, jehož uvedení do provozu by měla doprovázet rovněž instalace nových extrémně výkonných dobíjecích stanic. Zdá se vám to jako dost práce na nadcházející roky? Elonu Muskovi to zjevně nestačí. Aktuálně se objevila zpráva, že už příští rok se začne vyrábět další nová Tesla. Tentokrát ponese označení Y.

Tesla Y je menší sourozenec Modelu X, tedy menší crossover. Automobilka původně slibovala speciální platformu, nakonec ale tento model dostane základy z Tesly Model 3. Jak uvádějí kolegové z magazínu Carscoops s odkazem na Reuters, zahájení výroby Tesly Model Y je plánováno na listopad příštího roku. Aktuálně se údajně řeší smlouvy s dodavateli. Také model Y se bude vyrábět v Kalifornii. Elon Musk chce ale vyrábět stejný model v Číně, kde je velký prodejní potenciál znásobený ještě skutečností, že jde o vůz spadající do populární kategorie crossoverů. Spekulace hovoří rovněž o možné výrobě v Evropě.

Doporučujeme: Jaguar I-Pace stojí dva miliony, ujede 480 km a zavazadelník má větší než Octavia Combi

Zda Tesla opravdu začne vyrábět Model Y koncem příštího roku, to je velmi nejisté. Tahle značka je známá tím, že oznámené termíny běžně posouvá. Ostatně Model 3 se světu představil před dvěma roky a dodnes se nezačal naplno vyrábět. Na druhou stranu, pokud půjde v případě Tesly Model Y jen o zvýšený Model 3, pak by rozjezd výroby nemusel trvat tak dlouho. Tedy za předpokladu, že se Tesle výrobu svého základního modelu do té doby opravdu podaří nastartovat.

Potenciální zdržení by mohl přinést záměr instalovat do Tesly Model Y zcela nový elektrický systém, který by umožnil radikální redukci kabeláže. Zatímco Model 3 má kabely o celkové délce 1524 m, zde by to mělo být pouze 100 m. Ale i tohle je věc, která může být pouze pěkným slibem.

Lukáš Kment (neregistrovaný)
Říkám to stále dokola, vytvářet každou minutu ztrátu 6500 dolarů je žalostně málo. Je třeba představit nový model, aby si ho každý mohl objednat 3 roky dopředu, ideálně na něj složit i zálohu. Na plnou výrobu přejdeme 5 let po uvedení a to by bylo, aby se ta minutová ztratá, kterou se společnost Tesla generuje nezvedla aspoň na 10 tisíc dolarů :)
Majkl (neregistrovaný)
"Ostatně Model 3 se světu představil před dvěma roky a dodnes se nezačal naplno vyrábět." Řekl bych, že jde o chtěnou/nechtěnou manipulaci s fakty. Je pravda, že Model 3 byl představený před dvěma lety, faktem ale zůstává, že tehdy šlo o prototyp s tím, že se jasně od začátku říkalo, že výroba začne o rok později. Ve skutečnosti se ještě nevyrábí ani rok. Ale ano, je pravda, že Tesla má s dodržováním termínů problémy a dochází k odkladům. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že existují teprve 15 let, z toho první vůz začaly vyrábět přes 10 lety, je současná produkce vozů (zhruba 200 tisíc vozů za rok) dost slušný výkon.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?