Na dálničním obchvatu rychlost maximálně 50 km/h. Ve Francii chystají další kontroverzní opatření

11.09.2024
přidejte názor
Autor: Lukáš Dittrich, Autobible.cz

V Paříži už zavedli plošný rychlostní limit 30 km/h, teď se bude snižovat rychlost také na dálničním obchvatu. Po něm bude povoleno jezdit rychlostí maximálně 50 km/h. (Ilustrační foto)

Paříž se v minulosti přihlásila o slovo hned několika trochu kontroverzními opatřeními. Například když zde byla zavedena plošná třicítka, nebo když se dramaticky navýšilo parkování pro automobily spadající do kategorie SUV, ale toto navýšení se vlastně dotklo úplně všech větší a těžších aut. Teď přichází francouzská metropole s další podobnou novinkou. Rychlostní limit se bude snižovat na dálnici vedoucí kolem Paříže. 

Takzvaná Périphérique by měla dostat od letošního října rychlostní limit 50 km/h. Píší o tom francouzská média i například německý ADAC. Aktuálně zde platí maximální rychlost 70 km/h.

50 km/h má vylepšit zdraví obyvatel

Snížení rychlosti prosazuje starostka Anne Hidalgová, která tímto krokem chce vyjít vstříc zhruba půl milionu obyvatel, kteří žijí v okolí obchvatu Paříže. Podle opozice ale bude takové opatření pouze zbytečně brzdit dopravu. 

Řešením energetické krize by podle šéfa Audi mohly být neděle bez aut stejně, jako tomu bylo v 70. letech
Přečtěte si také:

Řešením energetické krize by podle šéfa Audi mohly být neděle bez aut stejně, jako tomu bylo v 70. letech

Obchvat Paříže má zhruba 35 km a je to jedna z vůbec nejrušnějších silnic v Evropě. Každý den tudy projede na 1,2 milionu automobilů. Během ranní a odpolední špičky se zde tvoří dlouhé kolony, takže zde reálná průměrná rychlost je nižší než 70 km/h. Nižší rychlost by teoreticky mohla plynulost husté dopravy zlepšit. 

Snížení rychlosti na 50 km/h bude potenciálně problematické v dobách mimo špičky a hlavně bude dobrým chytákem pro turisty. Řidiči totiž za překročení rychlosti o více než 20 km/h dostanou ve Francii pokutu v přepočtu minimálně 3400 Kč. 

Pokud tedy v říjnu na nový limit opravdu dojde, znamenalo by to pokutu za to, že jedete „po dálnici“ něco přes 70 km/h. Na rozhodnutí, zda se tento záměr bude realizovat, nebo ne, se ale aktuálně stále ještě čeká. 

Zdroj: ADAC

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?