Mercedes třídy C nebude elektrický. Místo něj přijde samostatný model EQ

30.03.2018
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Třída C od Mercedesu se plně elektrické verze nedočká

  • Místo ní dorazí samostatný elektrický model pod značkou EQ

  • Třída C ale dostane několik plug-in hybridních verzí

Flotilové emise CO2 nutí automobilky vyvíjet nové modely s elektrickým nebo plug-in hybridním pohonem. Má to jednu výhodu. Ačkoli se zhruba dvě třetiny elektřiny vyrábí z uhlí, takže s emisemi CO2 při provozu elektromobilu to ve skutečnosti není žádná sláva, počítají se emise z výfuku, a ten logicky elektromobil nemá. Takže vykáže nulu.

Mercedes ví, že třída C je oblíbený flotilový sedan a páteř celé nabídky, i když poslední dobou se preference přiklánějí spíše na stranu crossoverů. Klasická třída C má v nabídce stále své místo. Jenže co s emisemi? Jednoho by napadlo, že přece stačí vyrobit elektrickou verzi třídy C, ale tak jednoduché to zase není. Důvodem je platforma navržená pro tradiční spalovací motory. Baterie se do ní nevejdou, respektive ne takové, aby zaručily solidní dojezd.

Doporučujeme: 10 nejoblíbenějších veteránů v Německu: Brouk, Mercedesy, Porsche a Opel

Třída C od Mercedesu se tak plně elektrické verze nedočká, ale Mercedes představí zcela samostatný model, který vznikne pod značkou EQ. Bude to elektrický konkurent Tesly, BMW i4 a dalších chystaných elektrických aut. Výhodou bude nová platforma MRA s velkými akumulátory umístěnými pod podlahou. Elektrický model EQ C uvidíme na trhu v roce 2022, uvádí britský Autocar s odkazem na zdroje z Mercedesu.

Místo plně elektrické varianty třídy C se tak dočkáme hybridů a plug-in hybridů, a to jak benzinových, tak dokonce i dieselových, jak ukazuje aktuální facelift. Mercedes věří, že nafta má pořád v jeho vozech své místo. Důvodem je i to, že flotily Mercedesů provozují často logistické firmy, které mají vlastní čerpací stanice na naftu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?