La dolce vita na ruzyňský způsob. Letiště Václava Havla obsadí elektrický Fiat 600

02.08.2024
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Fiat

Žádná Škoda Enyaq, ale malý, stylový a na pohled velmi povedený Fiat. Letiště Václava Havla si převzalo flotilu patnácti exemplářů modelu 600e. Italský elektromobil bude jezdit krátké trasy v rámci areálu. 

Jestli někde mají elektromobily opravdu velký smysl, tak to jsou letiště. Auta pohybující se v rozlehlých areálech jezdí jen velmi krátké trasy, přískoky dlouhé několik stovek metrů a časté stání navíc spalovacím motorům příliš nesvědčí. Proto není divu, že mnohde v Evropě první, co po přistání uvidíte, bude právě nějaký elektromobil. Teď na tuhle strategii přechází také Letiště Václava Havla, které si převzalo flotilu čítající patnáct elektromobilů. 

Škoda Eynaq? Nikoliv 

Pokud čekáte, že jde o patnáct kusů u nás tolik populární Škody Enyaq, pak se pletete. Pražské letiště si totiž pořídilo patnáct elektrických Fiatů 600e. Jde o plnění plánu, v rámci kterého má postupně docházet ke snižování uhlíkové stopy. 

Fiat 600e je poměrně malý crossover s roztomilým designem, který v nabídce v podstatě nahradil model 500X. Auto stojí na platformě koncernu Stellantis a využívá techniku příbuznou s řadou jiných Peugeotů nebo Opelů. V případě elektromobilů, které budou jezdit po letišti, jde o vůz vybavený 54kWh baterií s dojezdem přes 600 km v městském cyklu. 

Šestistovka je zpátky. Fiat uvedl na český trh novodobý model 600. Kromě elektromobilu přichází i tříválec
Přečtěte si také:

Šestistovka je zpátky. Fiat uvedl na český trh novodobý model 600. Kromě elektromobilu přichází i tříválec

Provoz, ve kterém budou auta na letišti fungovat, bude podobný právě jízdě po městě, takže o dojezd se pracovníci letiště opravdu bát nemusí. Fiaty 600e budou používat organizační jednotky, které se starají o údržbu, provoz a bezpečnost letiště. 

„Vzhledem k tomu, že flotila bude využívána převážně na krátké jízdy v areálu samotného Letiště Praha, tak jsou elektromobily ideální alternativou a náhradou za vozidla se spalovacím motorem. Pořízení elektrických vozů je navíc plně v souladu s dlouhodobým plánem Letiště Praha na snížení uhlíkové stopy a docílení uhlíkové neutrality“, uvedl Ing. Martin Kodera, Manažer Správy vozidel a mechanizačních prostředků Letiště Praha.

Auta dodala společnost Aspekta Trading, která vyhrála výběrové řízení. 

Zdroj: Tiskový servis Fiat

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?