Kdo má Dacii Dokker, ten si píská. Coby ojetina se rumunské MPV prodá nejrychleji ze všech

25.10.2023
přidejte názor
Autor: Tiskový servis Dacia

Podle statistik se na českém trhu s ojetými vozy nejrychleji prodává Dacia Dokker, která v průměru čeká na dalšího majitele 25,9 dne. Naopak nejhůře na tom je BMW řady 6, které se v průměru prodá jako ojetina za více než tři měsíce. 

Pokud prodáváte svůj vůz coby ojetinu, budete ho nabízet mnohem kratší dobu, pokud půjde o levný automobil. Vyplývá to z průzkumu společnosti carVertical, který se zaměřil právě na průměrnou dobu, po kterou nabízené ojetiny čekají na českém trhu na dalšího zájemce. Nejlépe na tom je v tomto směru Dacia Dokker, nejhůře pak BMW řady 6. 

V průměru se Dacia Dokker prodává 25,9 dne, což z tohoto modelu dělá nejrychleji prodávaný vůz v ČR. Důvody jsou na první pohled zřejmé. Dokker je levný, ale zároveň velmi prostorný a praktický. Za Dokkerem následují Suzuki Grand Vitara (28,3 dne), Kia Stonic (29,1 dne), Opel Crossland X (29,5 dne) a Toyota Aygo (29,9 dne). Kromě levných aut se obecně velmi rychle prodávají na českém trhu také SUV.

Pět lákavých ojetin, které vás ale nechají někde stát
Přečtěte si také:

Pět lákavých ojetin, které vás ale nechají někde stát

BMW 6 nebo Range Rover se prodávají špatně

Obecně platí, že vozy luxusní a prémiové třídy se prodávají hůře, protože kvůli jejich vysoké ceně pohybující se v řádu stovek tisíc nebo milionů osloví mnohem menší skupinu lidí. Rozhodují ale také další faktory. Tyto vozy totiž často rychle ztrácejí na své hodnotě, což některé kupující odrazuje. 

CarVertical v tomto kontextu zmiňuje hlavně značku Land Rover, velmi dlouho se ale prodává také Land Cruiser, která naopak platí za hodně spolehlivý stroj. Vůbec nejpomaleji prodávaným vozem v Česku je ale BMW řady 6, které se prodá v průměru za 65,6 dne. Delší dobu k prodeji potřebují také Rover Range Rover (61,8 dne), Lexus RX (61,6 dne), Land Rover Defender (60,4 dne) a zmíněná Toyota Land Cruiser (60 dní).

Zajímavé ale je, že některá drahá auta se navzdory své ceně prodávají překvapivě dobře. Například Porsche Cayenne se prodá zhruba za měsíc (30,5 dne).

Ne každý populární model se prodá rychle 

Přestože by se dalo předpokládat, že prodej populárních modelů bude snazší, není tomu tak u všech modelů. Například prodej VW Golf v Česku trvá zhruba 46 dní. Nabídka Golfů na trhu je totiž tak vysoká, že prodejci musí projevit určitou dávku trpělivosti, než najdou kupce.

Poměrně dlouho se ostatně prodává i Octavia coby nejrychleji prodávaná ojetá Škoda (41,8 dne), zatímco Karoq potřebuje k nalezení nového majitele 54 dní.

Pokud někdo prodává elektromobil, pak patrně bude muset prokázat více trpělivosti. Prodej elektromobilů totiž obecně trvá déle než prodej vozů se spalovacími motory. Přestože prodeje ojetých EV vozů stoupají, jejich obliba je stále mnohem nižší než u tradičních vozů. Tak jako všude ale i zde existují výjimky. Třeba elektrická Škoda Citigo se těší velké oblibě, což ovšem na druhou stranu tlačí její cenu vzhůru. 

Autor: carVertical
  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?