Kabelové svazky z Ukrajiny chybí celému evropskému průmyslu. Problémy má nejen Škoda, ale také BMW nebo Porsche

04.03.2022
přidejte názor
Autor: Tiskový servis BMW
  • Kabelové svazky produkované na Ukrajině aktuálně představují nedostatkové zboží 

  • Na Ukrajině fungovalo 38 závodů dodávajících díly velkým automobilkám. Mnoho z nich vyrábělo právě kabely 

  • Zastavení výroby už ohlásil Volkswagen, Škoda přestává vyrábět Enyaq iV. Výrobu musí přerušit také BMW, Mini nebo Porsche 

  • Krizové týmy se snaží problém vyřešit, navýšení výrobních kapacit v jiných závodech ale může trvat měsíce

Ruská invaze na Ukrajinu způsobila spoustu nejrůznějších problémů. Kromě velkého zdražování pohonných hmot se objevily problémy s nedostatkem dílů. Automobilky musí zastavovat výrobu, protože jim chybí potřebné součástky, zejména kabelové svazky.

Výroba kabelových svazků představuje velmi důležitou část ukrajinského průmyslu. Jak uvádí Automotive News, právě Ukrajina pokrývala zhruba 7 % dodávek těchto dílů do Evropské unie. Celkově na území tohoto státu fungovalo do zahájení ruské invaze 38 závodů zaměstnávajících přibližně 60 tisíc lidí. Tyto závody se většinou zabývaly výrobou kabelů.

Nedostatek kabelových svazků je v současné době pro automobilky velkým problémem. Nové vozy v sobě mají přibližně pět kilometrů kabelů, bez kterých se neobejdou. Volkswagen už potvrdil zastavení výroby elektrických modelů právě kvůli nedostatku kabelů. Ze stejného důvodu přerušila produkci modelu Enyaq iV také Škoda.

Na nabíjecích stanicích Ionity lze v průběhu března dobíjet zdarma. Jde o formu pomoci Ukrajině. Bezplatné nabíjení spustil i Elon Musk
Přečtěte si také:

Na nabíjecích stanicích Ionity lze v průběhu března dobíjet zdarma. Jde o formu pomoci Ukrajině. Bezplatné nabíjení spustil i Elon Musk

S problémy se ale potýkají i jiné automobilky, jako třeba Porsche. Výjimkou není ani BMW, které přeruší výrobu v Mnichově a v Dingolfingu příští týden. Stejně na tom bude rovněž závod v britském Oxfordu, kde se vyrábí Mini. Nedostatek kabelových svazků se dotkne i rakouského závodu ve městě Štýr, kde BMW vyrábí motory.

Konec výroby BMW v Rusku 

Mnichovská automobilka sestavila podle informací Automotive News krizový tým, který intenzivně hledá řešení. Podobný krok už učinil jak koncern Volkswagen, tak koncern Stellantis.

BMW zároveň oznámilo, že zastavuje export svých automobilů do Ruska a současně zastaví výrobu svých vozů v ruském Kaliningradu. Minulý rok BMW přímo v Rusku vyrobilo zhruba 12 tisíc vozů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?