GM Surus: Takto vypadá budoucnost nákladních aut. S řidičem se už vůbec nepočítá

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Automobilka GM ukázala vizi nákladního vozu budoucnosti 

  • S řidičem se nepočítá, vše obstará autonomní řízení 

  • V praxi jde o elektricky poháněnou plošinu

  • Možnosti použití budou velmi široké 

Americká automobilka General Motors ukázala vizi víceúčelového nákladního automobilu budoucnosti. Zjednodušeně jde o elektricky poháněnou plošinu, která odveze všechno možné a řidiče k tomu už nepotřebuje. Koncept bude oficiálně vystaven na Association of the United States Army (AUSA) Annual Meeting 2017. Podobná věc by se totiž mohla samozřejmě hodit i armádě.

Protože koncept nákladního vozu budoucnosti nazvaný Silent Utility Rover Universal Superstructure (zkráceně SURUS) řidiče přímo nepotřebuje, odpadá nutnost řešit kabinu, což přinese možnost odvézt ještě více nákladu. Na plošinu bude možné naložit cokoliv od klasického přepravního kontejneru až po nouzový generátor elektrické energie. Kromě vojenských účelů a komerční nákladní přepravy se počítá i s nasazením při různých krizových situacích typu přírodních katastrof.

Doporučujeme: Avia se vrátila na scénu. Nová Initia jde do výroby, časem dorazí také 4×4 a elektromobil

Pohon zajišťuje dvojice elektromotorů, jako zdroj elektrické energie slouží palivové články. Ty zaručí dojezd až 640 kilometrů a na rozdíl od běžných elektromobilů bude možné vůz dotankovat velmi rychle. Autonomní plošina dostala také řízení všech kol a lithium-iontové akumulátory.

Koncept SURUS je zatím spíše hudba vzdálenější budoucnosti, nicméně nákladní automobily využívající elektrický pohon by se mohly objevit na silnicích už poměrně brzy. Nebude to dlouho trvat a svůj elektrický tahač světu představí třeba Tesla, s nákladním elektromobilem ale počítá také například Avia.

Spotify (neregistrovaný)
Já se na tuhle dobu vlastně docela dost těším. Už teď mě baví ty infotaimenty v autě. Třeba teď jsem jel neplánovaně z Varů do Hradce Králové a cestou jsem poslouchal hudební podcast o tom, jak vybrat vozembouch. Proč? Protože mi to prostě doporučilo Spotify, když jsem vyrážel na cestu. :) To se vám v klasické Fabii asi nestane, že? :)
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?