Fungují u nás správně dobíjecí stanice? Česká obchodní inspekce je vůbec poprvé zkontrolovala

1 nový názor
Autor: Redakce
  • Česká obchodní inspekce vůbec poprvé kontrolovala dobíjecí stanice 

  • Kontrola neodhalila žádné funkční nedostatky 

  • Našly se ale například stanice, které nebyly nahlášeny stavebním úřadům 

Motoristický svět se mění. S tím souvisí i některé zdánlivé maličkosti. Českou obchodní inspekci si v kontextu automobilového průmyslu patrně spojíte s kontrolami kvality prodávaných paliv, jenže i tato instituce se musí přizpůsobit nástupu elektricky poháněných aut. A tak se stalo, že byla v létě provedena vůbec první kontrola tuzemských veřejných dobíjecích stanic.

ČOI provedla celkem sedm kontrol v období od 11. června do 3. srpna. Výsledky byly oznámeny před několika dny. Kontrola se týkala pěti různých typů dobíjecích stanic provozovaných šesti subjekty, přičemž inspektoři zjišťovali, zda mají jednotlivé stanice příslušnou dokumentaci a zda plní požadavky pro uvedení na trh. Mnoho pochybení zjištěno nebylo.

Jaguar I-Pace je všehoschopný elektromobil, který může nahradit běžná auta (první jízdní dojmy)
Přečtěte si také:

Jaguar I-Pace je všehoschopný elektromobil, který může nahradit běžná auta (první jízdní dojmy)

Ve dvou případech ale stanice postrádaly takzvané označení CE, které má dokládat to, že daný výrobek splňuje všechny podmínky pro uvedení na trh Evropského hospodářského prostoru. Současně bylo opět ve dvou případech zjištěno, že veřejné dobíjecí stanice vůbec nejsou nahlášené příslušným stavebním úřadům. Všechna tato pochybení se budou dále řešit.

Vzhledem k plánovanému rozvoji elektromobility a očekávanému navyšování počtu dobíjecích stanic plánuje Česká obchodní inspekce tyto kontroly opakovat i v dalších letech.

Sam (neregistrovaný)
Že nejsou nahlášeny to by nám tak nevadilo, spíš jde o to, zda je v ních proud a zda tedy dobíjejí tak jak mají - tedy v těch deklarovaných časech. To z článku není patrné. Taky jsem nedávno četl, že při dobíjení vznikají ztráty, které ovšem zaplatí ten kupující - přirovnávali to, jako byste vycejprali u benzinky část benzinu na zem. S ohledem na rostoucí cenu elektřiny zajímavé čtení pro buzdoucí majitele elektromobilů.
  • Našli jste v článku chybu?