Donald Trump dostane novou obrněnou limuzínu Cadillac. Podívejte se, čím jezdili jeho předchůdci

10.11.2016
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Cadillac připravuje pro nově zvoleného prezidenta USA novou pancéřovanou limuzínu

  • V minulosti prezidenti používali výhradně značky Cadillac nebo Lincoln

  • Prezidentská limuzína váží více než 6,5 tuny

Ještě v dobách, kdy byl Donald Trump „pouhým“ miliardářem a finančním magnátem, používal opulentní luxusní limuzíny značky Cadillac. Nyní byl ale zvolen prezidentem Spojených států amerických. Jakmile se ujme úřadu, bude na oficiálních cestách také používat limuzínu Cadillac. Ovšem výrazně odlišnou. Koncern General Motors pracuje na nové generaci obrněné limuzíny pro americké prezidenty už asi dva roky.

lincoln_model-k_1939 2 Lincoln Model K z roku 1939 používal prezident Franklin Delano Roosevelt
Cadillac Presidential Limousine Cadillacem DTS jezdí Barack Obama. Trumpova limuzína bude technicky vycházet z ní

Novinka nahradí vozy přezdívané „The Beast“ (zvíře nebo také bestie), se kterými jezdí Barack Obama. Půjde především o změnu designu. Technika zůstane víceméně stejná. Speciální obrněné limuzíny pro americkou hlavu státu vznikají ručně a vláda technické detaily tají. Vůz je konstruován tak, aby odolal výbuchu minometného granátu, nastražené výbušniny nebo střelby ze všech používaných puškových nábojů.

Doporučujeme: Galerie — Obrněné limuzíny sovětských pohlavárů slouží v Rusku dodnes

Prezidentská limuzína má sice podobu velkého sedanu, stojí ale na platformě určené původně pro užitkové vozy GM. Má konfiguraci sedadel 2+3+2 s tím, že prostor pro první dvě (řidič a spolujezdec vpředu) může být oddělen neprůstřelným a neprůhledným sklem. Limuzína má také vlastní okruh vzduchu s filtrací a komunikační centrum.

Kvůli robustní konstrukci a mohutnému pancéřování váží prezidentský Cadillac něco mezi sedmi a devíti tunami. Jezdí na speciálních zesílených pneumatikách, které nepotřebují v případě nouze vzduch. O pohon se doposud staral zážehový osmiválec Vortec 8,1 l, případně naftový osmiválec Duramax 6,6 litru. Nová limuzína zřejmě dostane modernější pohonnou jednotku a údajně také adaptivní odpružení.

Vláda objednává vždy několik prezidentských limuzín. Cena jedné se odhaduje na na 1,5 milionu dolarů (36 milionů korun). V koloně zpravidla jedou dva totožné vozy. S prezidentem dokonce cestují i na oficiální zahraniční návštěvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?