Citroën E-Berlingo Multispace aneb 15 hodin nabíjíte reálný dojezd 100 km

22.03.2017
přidejte názor
Autor: Redakce
  • Elektrické Berlingo má mít dojezd 170 km

  • Spotřeba 13,2 kWh na 100 km je ale v reálném světě nedosažitelná

  • Citroën uvádí, že většina lidí nenajede víc než 100 km denně

  • Elektrické Berlingo vzniká hlavně díky daňovým pobídkám a úlevám

  • Příspěvek na elektrické Berlingo zaplatí majitelé a řidiči klasických aut

Citroën rozšířil nabídku verzí modelu Berlingo Multispace o elektromobil. Novinka se jmenuje E-Berlingo Multispace a pod kapotou má synchronní elektromotor o výkonu 49 kW (67 k) a točivém momentu 200 Nm. To bude drak! Citroën slibuje dojezd 170 km (dle normy NEDC) a dobu nabíjení 8 až 15 hodin v závislosti na výkonu domácí zásuvky.

Automobilka umístila li-ion akumulátory o kapacitě 22,5 kWh do speciálního rámu pod podlahou kolem zadní nápravy, takže vnitřní prostor neutrpěl a nijak se neliší od běžného spalovacího Berlinga. Všechny užitné a praktické vlastnosti by tedy měly zůstat zachovány s tím rozdílem, že nikam nedojedete.

Doporučujeme: Elektromobily produkci CO2 nesníží, dokud se bude elektřina vyrábět hlavně z uhlí

Citroën uvádí, že „většina lidí potřebuje jezdit jen maximálně 100 km denně“. Jen aby jim to stačilo. Z vlastní zkušenosti víme, že podobně koncipovaný neaerodynamický elektromobil bude mít co dělat, aby se vešel do spotřeby 22,5 kWh na 100 km. Udávaná spotřeba 13,2 kWh na 100 km je opravdu nereálná.

K E-Berlingu je možné dokoupit ještě rychlonabíječku, která akumulátory nabije za čtvrt hodiny na padesátiprocentní kapacitu, že půl hodiny pak na zhruba 80 % kapacity. Podle Citroënu stačí jet do servisu každé dva roky nebo 40 000 km, na baterie je záruka 8 let nebo 100 000 km, na pohonné ústrojí pak 5 let nebo 50 000 km. Prodávat se elektrické Berlingo začne v květnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?