Autor nejrychlejšího auta ukázal svůj vůz pro budoucnost. Radost z něj mít nebudete

přidejte názor
  • Gordon Murray představil svůj dlouho očekávaný nový vůz

  • Městská autonomní čtyřkolka dostala název Motiv

  • O pohon se stará 20kW elektromotor a 17,3kWh akumulátor

  • Do prodeje by se Motiv měl dostat v horizontu dvou až pěti let

Společnost Gordon Murray Design představila autonomní elektrickou ultralehkou čtyřkolku, o které prohlašuje, že bude prvním vozidlem tohoto typu, jenž splňuje nové požadavky na bezpečnost v případě autonehody.

Lehká kapotovaná čtyřkolka jménem Motiv vznikla ve spolupráci se společnostmi Delta Motorsport ItMoves. Jednosedadlový pojízdný modul by podle výrobce měl nabídnout výraznou úsporu výrobních nákladů a lepší kultivovanost provozu než dosavadní vozidla tohoto typu, a to především díky patentovanému konstrukčnímu procesu iStream Superlight. Podle Murraye by nový monokok tvořící základ Motivu měl splňovat nejaktuálnější bezpečnostní požadavky.

Do prodeje by se Motiv měl dostat v horizontu dvou až pěti let
Primárním účelem čtyřkolky Motiv by měl být transport soukromých osob

Motiv na délku měří 2,54 metru a je 1,3 metru široký. Jeho primárním účelem by měl být transport soukromých osob. Dovnitř se vejde jeden člověk, při instalaci speciálního sedadla pak ještě jeden navíc. Motiv by mohl být také využíván jako malý rozvážkový automobil na krátké vzdálenosti. Například do míst, kam konvenční automobily nesmějí, nebo jsou příliš velké. Gordon Murray o Motivu mluví také jako o ideálním vozidlem pro postižené, jelikož dovnitř se vejde i člověk na kolečkovém křesle. Nastupování či nakládku zboží usnadňují vzhůru se otevírající dveře, připomínající křídlo ptáka.

Galerie: Život a dílo automobilového génia Gordona Murraye
Přečtěte si také:

Galerie: Život a dílo automobilového génia Gordona Murraye

Pohon vyvinula v Silverstone sídlící společnost Delta Motorsport. Tvoří ho 20kW elektromotor a 17,3kWh kapalinou chlazená baterie, který umožňuje dojezd necelých 100 km. Na maximální rychlost 65 km/h Motiv zrychlí za 7,5 sekundy. Baterii lze z 20 % na
80 % nabít za pouhých 40 minut. Pohotovostní hmotnost bez baterie činí 450 kg, což je důvod, proč má Motiv status čtyřkolky.

Do prodeje by se Motiv měl dostat v horizontu dvou až pěti let. Společnost Gordon Murray Design v současné době hledá partnery pro vývoj autonomní technologie, aby mohla zahájit předsériové testy.

Murray patří k nejvlivnějším automobilovým konstruktérům. Jeho nejvěhlasnějším dílem je supersportovní McLaren F1, který se dlouhá léta pyšnil postavením nejrychlejšího auta na světě. O auta všeho druhu se živě zajímá i dnes:

Konstruktér McLarenu F1 rozebral francouzský sporťák Alpine. Chtěl vědět, proč je tak dobrý
Přečtěte si také:

Konstruktér McLarenu F1 rozebral francouzský sporťák Alpine. Chtěl vědět, proč je tak dobrý

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?