Proč je u nás tolik luxusních aut s CZ značkami, chtějí vědět Chorvaté

přidejte názor
Autor: Redakce
  • Chorvatský daňový systém znevýhodňuje majitele luxusního zboží 

  • Velké množství drahých aut je hlášeno v jiných státech EU, mnohdy v ČR

  • Celní správa loni přišla na 250 majitelů aut registrovaných mimo Chorvatsko

V okolí Záhřebu, hlavního města Chorvatské republiky, se v posledních letech často objevují luxusní auta s českými registračními značkami. To by nebylo nic zase tak překvapivého, Chorvatsko patří k naším nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím. Ovšem tyto automobily zde nezůstávají jen na týden či dva, nýbrž permanentně.

Výskyt drahých aut s cizími registračními značkami je v Chorvatsku natolik častým jevem, že se o celou kauzu začala zajímat tamní média. A přišla se zjištěním, že vozy patří bohatým Chorvatům, kteří se tak vyhýbají vysokým daním „z luxusu“.

Dr. Sc. Željko Marušić z dopravní fakulty záhřebské univerzity na dotaz serveru index.hr uvedl, že jde o ukázkový příklad daňových úniků. Bohatí lidé nechtějí platit obrovské daně, které se u vozů jako Lamborghini či Bentley mohou vyšplhat až do výše půl milionu kun, tedy zhruba 1,6 milionu korun.

Kde končí německé dieselové ojetiny? Zájem má Ukrajina, Chorvatsko, Francie i ČR
Přečtěte si také:

Kde končí německé dieselové ojetiny? Zájem má Ukrajina, Chorvatsko, Francie i ČR

Běžná praxe je podobná jako v jiných zemích s vysokým daňovým zatížením. Chorvaté zakládají v České republice obchodní společnosti, doma si zřídí pobočku, ale auto nahlásí na v Česku registrovanou společnost. V tom případě je vše legální a chorvatské úřady jsou téměř bezmocné, protože dokazování daňového úniku je v tomto případě velmi složité. Marušić také poukazuje na to, že tyto automobily jsou servisovány v České republice a veškeré úkony spojené s jeho provozem se rovněž řeší u nás. Tím Chorvatsko prý nadále tratí. Řešením podle něj je výrazně snížení daňového zatížení luxusních aut.

Marušić kritizuje také laxní přístup celní policie. Ta se přitom brání, že se nekalé praktiky snaží odhalovat jak jen může. V roce 2019 prý celníci odhalili 250 takových případů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?