Americký stát Nevada jako první trestá pomalou jízdu v levém pruhu

07.08.2017
1 nový názor
Autor: Redakce
  • Stát Nevada začal trestat pomalé řidiče v levém pruhu

  • První prohřešek stojí 50 dolarů, další 100, třetí 250 a pak přijdete o řidičák

  • Pomalý řidič v levém pruhu je nejčastější příčinou agresivity na silnici

Řidiči jedoucí pomaleji než okolní provoz jsou problém. Mnohem větší problém jsou ale řidiči, kteří jedou pomaleji na víceproudých silnicích v prostředním nebo levém pruhu. Dokonce i policie, která tak ráda křičí, že „rychlost je špatná, protože je špatná“, přiznává, že pomalý řidič v levém pruhu způsobuje více zla než rychlý řidič v levém pruhu. No ale hádejte, kdo dostane pokutu...

Jenže to jsme odbočili. Americký stát Nevada se nyní s pomalými řidiči v rychlém levém pruhu vypořádal tak, že jim připravil zákon, který má zlepšit plynulost provozu a především omezit agresivitu na silnicích. Od řidičů vyžaduje, aby v hustém provozu v levém pruhu pouze předjížděli a zároveň jeli alespoň dovolenou rychlostí, pokud to podmínky dovolují. V Nevadě je plošný limit 75 mil za hodinu (121 km/h) na dálnicích.

Doporučujeme: Sedm „zločinů“ proti bezpečnosti a plynulosti provozu, které nikdo netrestá

Zákon začal platit 1. července a dálniční policie státu Nevada už pokutovala několik provinilců. Jeden například jel rychlostí 59 mil/h v zóně s limitem 65 mil/h a mnoho řidičů ho raději podjelo zprava. To se však v Nevadě nesmí, pokud se nejedná o souběžnou jízdu v koloně, podobně jako tomu je u nás.

Jak informují 13 Action News, podle nevadské dálniční policie je právě pomalý řidič v rychlém pruhu nejčastější příčinou tzv. „road rage“, tedy agresivní konfrontace dvou nebo více řidičů na silnici.

  • Našli jste v článku chybu?